Published On: Sub, srp 28th, 2018

I DOK LJUDSKA VRSTA POLEMIZIRA O PRAVU NA IZBOR: Majka kita danima plivala uz svoje mrtvo mladunče

Ženka  kita nosila je danima mrtvo tijelo svog mladunčeta odbijajući ostaviti ga te se odvojila od svoje grupe koja se kretala oko otoka Vancouvera, piše The Guardian.

Majka kita, koju su istraživači nazvali J35, donijela je mladunče na svijet ovog četvrtka i u Centru za istraživanje kitova kraj Victorije primijećeno je njihovo zajedničko kretanje. No za nekoliko sati mladunče je umrlo, a grupa kitova s kojima su se kretali udaljila se s tog područja.

Nije dozvoljavala da truplo potone

“Truplo mladunčeta je tonulo i majka kit ga je stalno poguravala”, stoji u izjavi Centra za istraživanje kitova.

J35 gurala je tijelo mladunčeta sve do petka, kako je izjavila Lisa Moorby iz Centra za istraživanje kitova. Kitovi su poznati po tome da i do tjedan dana plivaju s tijelima umrlih.

Smrt ovog mladunčeta otkriva veću tragediju koja je zadesila kitove i ekosistem unutar kojeg žive na području od Seattlea do Vancouvera. Iz Centra koji nadgleda populaciju kitova za američku i kanadsku vladu, tvrde kako su prošle tri godine otkako je rođen kit koji je uspio preživjeti u toj grupi koja sad broji tek 75 kitova. Stopa preživljavanja u zadnja dva desetljeća bila je 75 posto.

Smanjenje broja kitova povezano je s nestankom još jedne pacifičke vrste – lososa Chinook. Ovog mjeseca ribari iz države Washington objavili su kako će prestati izlovljavati losose kako bi spasili kitove.

Kitovi dugo žive – za jednu orku iz Setattlea vjeruje se da je doživjela 106 godina kad je u 2016. godini umrla – no preostale vrste moraju se početi razmnožavati ponovo prije nego što ostare.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x