I DOK HRVATI PRODAJU POSLJEDNJU HRVATSKU BANKU: Nizozemska nacionalizirala SNS Reaal, jednu od najvećih banaka u zemlji

Nizozemska je nacionalizirala SNS Reaal, četvrtu najveću banku u toj zemlji, zbog velikih gubitaka na tržištu nekretnina, posebice u Španjolskoj.
Jeroen Dijsselbloem, nizozemski ministar financija, na tiskovnoj konferenciji u petak objavio je odluku o nacionalizaciji banke i rekao kako je sada “SNS Reaal u potpunosti u vlasništvu nizozemske države”, kako javlja FT, a prenosi Advance.hr.
Izvršni direktor SNS Reaala, Ronald Latenstein, šef financija i predsjednik Uprave su podnijeli ostavke. Iz banke je objavljeno da “nisu mogli preuzeti odgovornost za scenarij nacionalizacije”.
Ministar financija Jeroen Dijsselbloem u priopćenju je istaknuo da je “uzeo u obzir sve alternative koje uključuju privatne ulagače”, ali da nije našao niti jednog koji bi mogao jamčiti stabilnost nizozemskog bankarskog sustava.
Budući da je i ABN Amro također u rukama države nakon nacionalizacije 2009., sada imamo dvije od četiri strateški važne nizozemske banke u državnom vlasništvu. SNS Reeal bila je previše važna da bi bankrotirala, a Europska komisija blokirala je plan dokapitalizacije nizozemske bankarske i osiguravajuće grupe SNS.
Nizozemska je članica eurozone, a ministar financija Dijsselbloem nedavno je imenovan predsjedateljem vijeća ministara financija eurozone.
Sredstva poreza neće se koristiti za financiranje nacionalizacije, ali će ići ravno u trezor, rekao je Dijsselbloem.
U suprotnom troškovi bi bili viši nego da je banka SNS Reaal bankrotirala.
advance.hr l bjesak.info