Published On: Pon, srp 25th, 2022

I djelomično vraćanje otetih prava Hrvatima za Nikšića, Komšića i Sejdića je “fašizam i rasizam”

SDP BiH, stranka koja je u dva navrata formirala vlast u Federaciji BiH bez predstavnika Hrvata,  Demokratska fronta, protuhrvatskog i protuustavnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića te Dervo Sejdić pozvali su sinoć “građane i građanke BiH” na prosvjed ispred ureda visokog predstavnika Christiana Schmidta u Sarajevu, večeras u 19 sati, javlja Hrvatski Medijski Servis. Njihove proglase na udarnim mjestima naslovnica odmah su objavili  gotovo svi sarajevski mediji.

-Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu, jedinstvenu, multietničku, nedjeljivu i suverenu, a koji u planiranom nametanju odluke visokog predstavnika prepoznaju prijetnju opstanku takve Bosne i Hercegovine da nam se pridruže, stoji u proglasu SDP BiH.

Pozivu se uskoro pridružila i Komšićeva stranka.

“Demokratska fronta pridružuje se pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima, i također poziva na mirne prosvjede povodom namjere Visokog predstavnika u BiH da nametne “diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH”.

Zanimljivo je da Dervo Sejdić, koji je prvi uputio poziv protiv, kako je naveo “rasističkog i fašističkog Izbornog zakona” nije pozivao na prosvjede kada su raspisani izbori u BiH, prema kojima se on niti drugi pripadnici romske zajednice neće moći kandidirati za Predsjedništvo BiH, a što je bio razlog njegove tužbe Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, koji je presudio u njegovu korist.

Podsjetimo, prema medijskim najavama visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt namjerava u utorak donijeti odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, kojima će se, bar djelomično, sukladno presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, onemogućiti da jedan narod drugome bira političke predstavnike, uvođenjem cenzusa od 3 posto za izbor izaslanika iz županijskih skupština u Federalni dom naroda.

Prema navodnom nacrtu te odluke, koji su objavili sarajevski mediji, izaslanici u hrvatski klub Federalnog doma naroda ubuduće neće biti birani iz Bosansko-podrinjske i Unsko sanske županije. Na temelju protuustavnog naputka SIP-a u hrvatski klub Doma naroda Parlamenta FBiH, nakon prošlih izbora, iz Bosansko-podrinjske županije izabran je presuđeni kriminalac Edim Fejzić, a iz Unsko-sanske Anel Šahinović, koji su se nakon izbora u županijske skupštine proglasili Hrvatima./R.I./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Glasač
Glasač
17 dana prije

Zanimljivo !
Tkz. “Građanske antitor” stranke pozivaju svoje ovčice u tor.

Uso talyban
Uso talyban
17 dana prije

Kako optužiti Bošnjake za islamiste ako jedan dio njih glasa za Komšića ,a oduzeto im je pravo da glasaju za SRBINA…Srpski i hrvatski fašisti samo svoje fasiste smatraju srbima i hrvatima..ostali SRBI i hrvati su za njih fašisti…bolest crkve..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Uso talyban
16 dana prije

b a l i j s ka posla…