Published On: Čet, tra 2nd, 2015

I BOŠNJACI I SRBI I HRVATI SANJAJU DA IM BAŠ ONA STAVI LISICE: Upoznajte Kristinu Jozić, ljepše lice SIPA-e

Kad bi svi državni službenici izgledali kao ona puno više ljudi u BIH više bi voljelo ovu zemlju. Umjesto mladih i zgodnih  snaga kakve recimo EU zemlje postavljaju na granice i kao jednu vrstu razglednice vlastite zemlje, tako nas na granicama dočekuju smrknute face debelih državnih birokrata. Osoba koja ruši tu praksu uposlenica je SIPA-e i svakodnevno lovi kriminalce širom BIH. Zgodna glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Kristina Jozić, koju su već mnogi zapamtili s malih ekrana, otkrila je svoje profesionalne ambicije, ali i osobne želje i život bez uniforme

Vjerovatno mnogi od nas imaju i danas predrasude prema ljepšem spolu koji osvaja policijsko-sigurnosne poslove. Upravo u toj sferi jedna dama danas ostvaruje svoj životni san – Kristina Jozić (32), v.d. glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Djevojčice obično maštaju da budu učiteljice, doktorice, glumice, a Kristina je željela biti policajka još od djetinjstva. Divila se u to doba svom ocu i njegovom poslu u nekadašnjoj službi bezbjednosti, a mišljenje nije promijenila ni kad je stasala da sama trasira vlastiti put.

 

kristina-jozic1

 

Rođena Sarajka, diplomirala je na Kriminalističkom fakultetu, potom je završila specijalizaciju za organizirani kriminal na Pravnom fakultetu, niz specijalističkih obuka i treninga za vrijeme rada u SIPA-i, te predmisionu obuku za mirovne operacije UN-a. Osam godina s entuzijazmom obavlja različite poslove i voli za sebe reći da je produkt Državne agencije za istrage i zaštitu, koja ju je usmjeravala, oblikovala i osposobljavala po svojim uzusima i potrebama.

 

Istražiteljica na opasnom zadatku

Kristina Jozić bila je istražiteljica, između ostalog, u Kriminalističko-istražnom odjelu, odnosno u Odsjeku za borbu protiv trgovine ljudima, te u specijalnom timu za borbu protiv narkotika. Radila je ravnopravno sa kolegama na terenu, koji uzimaju izjave, privode osumnjičene osobe, kriminalistički obrađuju, ukratko, obavljaju sve policijske službene zadatke. Nikada nije osjećala strah u rizičnim situacijama, najviše zahvaljujući pripadnicima Jedinice za specijalnu podršku koji bi, “kad stave metu pod kontrolu”, stvarali sigurne uslove za rad istražitelja….

 

Ostatak teksta možete pročitati u 260. broju Magazina Gracija

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com