I BOG VOZI MERCEDES: Kako je Milorad Bahilj ostvario svoj san

Milorad Bahilj je želio Mercedesa i kupio ga o trošku poreznih obveznika kada je bio na funkciji federalnog ministra trgovine. Za službene svrhe kupio je luksuzni Mercedesov džip GLK 220 za 86.112 KM, piše Centar za istraživačko novinarstvo navodeći kako je skupocjeni automobil nabavljen u vrlo kratkom roku i uz prividnu konkurenciju na tenderu.

Vozilo je kupljeno od mostarske firme Auto Lijanovići čiji je osnivač Željko Ivanković Lijanović, nećak braće Jerka i Mladena Ivankovića Lijanovića, lidera Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB), stranke koja je Bahilja postavila na ministarsku poziciju.

Brušena i glatka koža

Jerko je u vrijeme kupovine džipa bio federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a Mladen zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Procedura nabavke je pokrenuta u studenom 2012. godine kada je Vlada Federacije BiH odobrila Ministarstvu trgovine nabavku putničkog vozila, zapremine motora od 2.000 kubnih centimetara (cm³) i snage 110 kilovata (kW). Sljedećeg mjeseca Ministarstvo je raspisalo tender za nabavku vozila, pozivajući sve zainteresirane kompanije da se prijave putem otvorenog postupka javnih nabavki. Prema tada važećem Zakonu o javnim nabavkama u BiH, ovaj postupak je propisivao najmanje tri ponude kako bi konkurencija bila osigurana te izabrana najbolja ponuda.

U tenderskoj dokumentaciji su navedene kubikaža i snaga koje je odobrila Vlada FBiH. Ostale detaljne karakteristike vozila upućuju na džipa dizela s automatskim mjenjačem i pogonom na sva četiri kotača. Uz ostalo, precizirano je i osovinsko rastojanje od 2.700 do 2.760 milimetara (mm), metalik boja, rezervoar goriva od minimalno 66 litara te sjedala presvučena ”crnom kombinacijom, brušena koža-glatka koža ili slično”.

Dokle ide budalaština

Ponuđači su mogli dostaviti ponude do zadnjeg dana 2012. godine, a kao kriteriji za odabir istaknuti su najniža cijena, rok isporuke i garantni rok.

Prema zapisniku s otvaranja ponuda čiju je kopiju Ministarstvo dostavilo CIN-u, pristigle su tri ponude: 86.112 KM, 88.803 KM i 87.984 KM. Iako su iz zapisnika izbrisana imena firmi, novinari su prema registracijskim brojevima otkrili da su ponude dostavile tri mostarske firme: Auto Lijanovići, Flar i Auto Start.

Na tenderu je pobijedila Auto Lijanovići, firma koja je uz najnižu cijenu ponudila i najkraći rok isporuke – već za pet dana. Firma koja je pobijedila na ovom tenderu je osnivač i firme Flar.

Direktor treće firme Auto Start Mirsad Vrce kaže za CIN da se na tender prijavio samo ”kako bi vidio dokle ide budalaština”, jer je znao da su druge dvije firme u vlasništvu Lijanovića.

Iako to nije uobičajeno u javnim nabavkama, u ovom slučaju je sve završeno za jedan dan, i to pred novogodišnje slavlje 31. prosinca 2012. godine. Istog su dana otvorene ponude, rangirani ponuđači te odabran najpovoljniji. U pratećoj dokumentaciji nije navedeno koji automobil je ponuđen. U zapisniku su izbrisana imena članova komisije, a odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača potpisao je ministar Bahilj.

Imali samo 30.000 KM

Prema podacima Ureda za reviziju institucija u FBiH, proračun za nabavku opreme ovog ministarstva iz kojeg je trebao biti financiran automobil iznosio je 30.000 KM u 2013. godini. Usprkos tome, u Ministarstvu su izabrali skoro tri puta skuplji automobil.

Ovaj njemački proizvođač uopće nema dizelski motor kubikaže i snage koju je odredila Vlada FBiH, nego isključivo kombinaciju od 2.143 cm³ i 125 kW snage ili jači. Takav automobil ne može koštati 30.000 KM, pa će zato Ministarstvo unutarnjom preraspodjelom sredstava u proračunu namaknuti dodatni novac. Preraspodjela sredstava uslijedila je nakon što je između Bahilja i Ivankovića Lijanovića potpisan ugovor o isporuci automobila 22. siječnja 2013. godine.

Željko Ivanković Lijanović je rekao novinarima CIN-a da Bahilja zna privatno već godinama i da ga je savjetovao koje vozilo da uzme.

”Ministar je uvijek vozio privatno Mercedesa i htio je čovjek kupit’ Mercedesa, ali u okvirima koje mu dozvoljava njegovo ministarstvo”, rekao je i dodao kako nije član NSRZB-a i da njegovi stričevi nisu njemu skoro nimalo pomogli u poslovanju.

”Više su mi odnemogli. Prije sam više radio s državnim poduzećima, nego dok je on bio dopremijer”, rekao je.

No, firma Auto Lijanovići je za manje od 10 godina poslovanja uvećala kapital sa 10.000 KM na skoro dva i po miliona maraka. Prema bazi javnih nabavki koju je objavio CIN, od 2011. od 2014. godine isporučivali su automobile za još najmanje pet javnih institucija i poduzeća, sklopivši 24 ugovora ukupne vrijednosti oko tri milijuna KM. Od Lijanovića su automobile, između ostalih, kupovali Sudska policija FBiH i Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar.

Bivši ministar psuje novinarima

Uz stranačke, Bahilja i Lijanoviće vežu i poslovne veze. Naime, Bahilj je u veljači 2006. godine bio imenovan za izvršnog direktora ppduzeća za proizvodnju i preradu mesa Mi-Mo iz Mostara koje je bilo u vezi s firmom Lijanović d.o.o. Široki Brijeg.

Zbog sumnje na utaju poreza u iznosu od najmanje 11 milijuna maraka, u rujnu prošle godine su uhićena četvorica braće: Jerko, Mladen, Slavko i Jozo Ivanković Lijanović, njihov otac Stipo Ivanković Lijan te još devet osoba, među kojima je i ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj. Međutim, pušteni su bez podignute optužnice.

Braća Ivanković Lijanović i Bahilj su na prošlogodišnjim općim izborima doživjeli poraz. Braća nisu prošla na izborima za Skupštinu državnog Parlamenta, a Bahilj za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije.

U razgovoru s novinarkom CIN-a Bahilj je negirao da je između njega i Lijanovića postojao dogovor o kupovini automobila prije raspisanogtendera. Razgovor je završio psovkom i spuštanjem slušalice.

Luksuzni mercedesov džip GLK 220, star nepune tri godine, naslijedio je aktualni ministar trgovine Aleksandar Remetić, koji je u izjavi za CIN rekao da se srami voziti u skupom automobilu koji je iznad standarda građana.

”Ne osjećam se ugodno u tom autu”, kaže Remetić koji tvrdi da je danas u dilemi kako riješiti naslijeđeni problem.
Centar za istraživačko novinarstvo l bljesak.info