Published On: Wed, Jun 14th, 2017

I BIH JE PONOSNA: Valentin Inzko dobitnik priznanja “Wilhelm Bock” za 2017.

Žestoki borac za etnička kolektivna pitanja u Austriji i BIH, Zdravko Valentin Inzko dobitnik je ovogodišnjeg prestižnog priznanja “Wilhelm Bock” (“Wilhelm Bock Preis Gotha 2017.”) za društveni i demokratski angažman u istočnoj, južnoj i centralnoj Europi. Priznanje mu je uručeno  u njemačkom gradu Gotha, priopćija je slovenska zajednica u Koruškoj.

Zdravku je ovo priznanje dodijeljeno zbog njegovog društvenog i demokratskog angažmana za mir u Europi,posebno njegova borba za zaštitu manjih europskih naroda od majorizacije većih, kako u Austriji tako i u BIH gdje se istaknuo zaštitom Bošnjaka u FBIH od majozirazije tri put brojnijih Hrvata u Federaciji. Naime u FBIH živi oko tri puta manje Bošnjaka nego Hrvata a Inzko se istaknuo upravo zaštitom manje etničke skupine od zločeste hrvatske kroatizacije i pokušaja kršenja kolektivnih bošnjačkih nacionalnih prava.

Po uručivanju priznanja, on je zahvalio komisiji za izbor i izrazio duboko uvjerenje da je evropska perspektiva jedini put naprijed za zapadni Balkan.

– Kao nepokolebljivi Europljanin, čvrsto sam uvjeren da regija u kojoj sam proveo proteklih osam godina moga života pripada široj europskoj obitelji. Tek kada zapadni Balkan nadiđe preostale prepreke i postane punopravni član ove porodice, moći ćemo izjaviti da je Europa kompletna. Još nismo došli do te točke, ali moja je misija i misija svih predanih predstavnika međunarodne zajednice koji djeluju u ovom regionu – da stignemo tamo – izjavio je.

Priznanje “Wilhelm Bock” je uspostavio gradonačelnik Gotha Knut Kreuch 2008. godine. Nazvano je po njemačkom socijaldemokrati i sindikalisti Wilhelmu Bocku (1846.-1931.) koji se smatra jednim od osnivača socijaldemokratskog pokreta u Njemačkoj.

Drugi poznati dobitnici ovog priznanja bili su pokojni njemački političar i kreator “Ostpolitika” Egon Bahr, bivši predsjednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić te bivši češki premijer i evropski komesar Vladimír Špidla.