Published On: Pet, kol 3rd, 2018

HVO i HV zajedno u akciji ‘Oluja’, a sutra na nogometnom travnjaku i u postroju

 

Na mesinganoj ploči na dnu velikog spomenika braniteljima u središtu Knina, posvećenoga akciji oslobođenja RH, stoje upisane i “postrojbe HVO-a” koje su sudjelovale u Oluji i oslobađajućim operacijama.

Zahvala je to 11.200 pripadnika HVO-a koji su sudjelovali u operacijama.

Prije 23 godine HVO i HV su ratovali pod zajedničkim zapovjedništvom kao Hrvatske snage, a tijekom vikenda će ponovno biti zajedno. Nekada s oružjem u rukama, a sutra će najprije odmjeriti snage na nogometnom travnjaku, piše Večernji list.

 Pozvao ih Gotovina

U 18 sati počinje revijalna nogometna utakmica na gradskom stadionu NK Dinara Knin između veterana HV-a i HVO-a koji će zaigrati zajedno protiv nogometne ekipe na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem i odabranom vrstom aktualne Hrvatske vojske i policije.

Nakon toga će se u 20.30 održati prijam ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata. I u nedjelju će, na dan Oluje, veterani HVO-a biti na svečanom defileu sa svim ratnim zastavama postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Knina i akciji “Oluja”.

– Ponajprije osjećam ponos zbog tih dana i akcije oslobađanja. Kako smo nekada sudjelovali u ratu, tako smo i danas na ovim svečanostima. Za nas je to zajedništvo iznimno važno. Poruka je to da se cijeni naša uloga u ratu – rekao je za Večernjak ministar branitelja Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić koji će i predvoditi izaslanstvo HVO-a prvoga dana, a ceremoniji 5. kolovoza nazočit će i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Za ratnog ministra obrane Vladimira Šoljića to su bili dani koji se ne zaboravljaju.

On je u Knin, zajedno sa zapovjednikom HVO-a Tihomirom Blaškićem, na poziv generala Ante Gotovine stigao prvoga dana s postrojbama HV-a i HVO-a.

– Drugoga dana u Knin je stigao predsjednik Tuđman. Nitko se nije usudio uputiti prema helikopteru. Predsjednik je pozvao mene. Vjerojatno zato jer je znao za veze s ministrom Šuškom. Nisam se smatrao uopće važnim čimbenikom, ali mi je to jako godilo. Prvi sam mu pružio ruku. Predsjednik me tada snažno zagrlio – prisjetio se Šoljić.

Upitan o snimci koja se često koristila i kao jedan od krunskih dokaza za generala Gotovinu, Šoljić, koji je tada bio ministar obrane, rekao je da su najprije bili jako zbunjeni.

– Bio sam sretan kada je general Gotovina pozvao generala Blaškića i mene da nazočimo na ratnom oslobađanju Knina. Očekivali smo jednu jako ugodnu večer, međutim, iznenadio nas je Gotovinin nastup. Najprije su svi bili šokirani, a onda su svi shvatili kako je u potpunosti u pravu jer se okomio na one koji su skrnavili operaciju “Oluja”. On je, uz odličnog vojnika, pokazao i da je iznimno častan čovjek – objasnio je Šoljić.

Završen rat

Dodaje kako Oluju ni proslave nije doživljavao kao mjesta na kojima se likuje prema Srbima.

– U nekoliko navrata vrlo racionalno razgovarao sam s više srpskih časnika i o Oluji. Taj je rat za sve nas okončan – ocijenio je.

Podsjetio je i kako Oluja ipak nije bila blitzkrieg, nego su joj prethodile operacije u zapadnoj Bosni “Zima”, “Skok 1” i “Skok 2” te “Ljeto ‘95.”, koje su Krajinu i Knin dovele u bezizlazno okruženje.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x