Published On: Čet, tra 4th, 2013

HVO: Hrvati nemaju nikakvu zaštitu političkih i ljudskih prava


Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata HZ H-B pozvala je u današnjem priopćenju za javnost zastupnike i vijećnike HNS-a BiH da na 5. zasjedanju javno i hrabro progovore u kakvoj političkoj, sigurnosnoj i gospodarskoj poziciji se nalazi hrvatski narod u BiH.
Iskreno se nadamo da smijete otvoriti argumentiranu raspravu na saboru tko su osobe ili političke organizacije koje u ime Hrvata provode i podupiru majorizaciju i obespravljenost našeg naroda u zamjenu za političke pozicije koje im omogućavaju osobnu korist. Tko su osobe ili političke organizacije koje svjesno prenose nadležnosti tj. svjesno uzurpiraju prava jednom narodu iz obrazovne, kulturne, braniteljske, gospodarske, socijalne politike ili zašto se bez otpora neravnomjerno usmjeravaju javni prihodi na štetu prostora gdje živi većinski hrvatski narod“, stoji u priopćenju.
U Koordinaciji smatraju da Daytonski mirovni sporazum, koji je na snazi 18 godina, nije omogućio politički-pravičan niti sigurnosno gospodarski ambijent u kojem su osigurana kolektivna i građanska prava hrvatskog naroda u BiH.
Temeljna vrijednost Daytonskog mirovnog sporazuma je bila u uspostavi mira i sigurnosti u BiH, decentralizaciji države i standardizaciji kolektivnih i pojedinačnih prava. Nijedan uvjet nije ni približno ostvaren i jasno je da BiH sve brže klizi u dubok ambis međunacionalnog nepovjerenja, opće nesigurnosti, sve prisutnijeg siromaštva, organiziranog kriminala i korupcije“, stoji u priopćenju.
U Koordinaciji drže da Hrvati na prostorima gdje druga dva naroda imaju većinu nemaju nikakvu zaštitu ustavom zajamčenih političkih i ljudskih prava te da u prisustvu međunarodne zajednice trajno nestaju sa svojih stoljetnih prostora.
Naš stav je da je danas istinska gospodarska i politička suverenost svakog od tri naroda jeste na prostoru koji je obranila ili osvojila njegova vojska. Došlo je vrijeme za reći što smo obranili u ratu i što smo unijeli u Daytonski mirovni sporazum kao svoje jamstvo i ulog za pravednu državu. U zadnjih 20 godina pale su sve multietničke maske i budućnost u BiH može imati samo onaj narod koji zna zaštititi teritorij i gospodarske resurse koje su hrvatski branitelji svojim životima obranili kao trajni zavjet za suverenost i konstitutivnost u BiH“, stoji u priopćenju.
Iz Koordinacije ističu da HNS BiH i Glavno vijeće HNS-a mogu zaustaviti daljnji egzodus naroda kojeg predstavljaju ako prihvate novu realnost kao posljedicu ratnih godina i shvate da se prvo moraju uskladiti hrvatski nacionalni interesi u državi pa tek onda graditi država.