Published On: Pon, srp 5th, 2021

Hvala Crkvi što je na Divin grob poslala dr. Peru Sudara. Fraturicama tamo odavno nije mjesto…

Svetu misu u 11:00 sati, pred tisućama okupljenih vjernika, na grobu Dive Grabovčeve predvodio je će biskup dr. Pero Sudar, umirovljeni pomoćni vrhbosanski biskup.

Tekst poruke Dive Grabovčeve pročitala je Monika Džidžić, a misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je Etno skupina ”Čuvarice” iz Rame.

Svake se godine na prvu nedjelju u srpnju slavi spomendan Divinog mučeništva.

Tijelo Dive Grabovčeve pokopano je na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Grob i brončani kip Dive Grabovčeve (Arhivska fotografija)

Diva Grabovčeva je djevojka iz hrvatskog naroda, katoličke vjere, koja je živjela u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa svakako je htio imati Divu za ženu. Lijepo ju je zaprosio, kada je imala dvadesetak godina, ali ona je odbila uz suglasnost svoje obitelji.

Zatim je beg poslao svoje pomoćnike, da zaprose Divu u njegovo ime. Pronašli su je na paši sa stadom ovaca. Ona je ponovno odbila i čvrsto je bila pri svojoj odluci i pobjegla u planine. Tahir – beg Kopčić je tada ponovno došao, našao je, napao i ubio nožem./HMS/

Pročitajte svakako i ovaj članak:

Na Kedžari će misu za Divu opet predvoditi neki fratar. Žulja li vas iti malo ta činjenica?

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x