Published On: Thu, Sep 24th, 2015

HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ Bajramska poruka: I radost i patnju sami biramo

U bajramskoj poruci reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović rekao je da je Kurban bajram prilika da se pomogne izbjeglicama te na taj način ostvari puni smisao kurbana i hadža.
U bajramskoj poruci reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović rekao je da je Kurban bajram prilika da se pomogne izbjeglicama te na taj način ostvari puni smisao kurbana i hadža.
“Braćo i sestre, muslimani danas obavljaju najvažniji obred hadža boraveći na Arefatu. Oni na tom odabranom mjestu, kao i mi u našoj domovini i muslimani širom svijeta, iščekujemo Bajram”, kazao je na početku poruke Husein ef. Kavazović.
Dodaje kako Bajram prate blagost, smirenost i sigurnost.
“U ovim odabranim trenucima prisjetit ćemo se da hadž doslovno znači kretanje i napor da se nešto savlada. Hadž je kretanje ka Allahu, napor da se savlada ljudska oholost, strast i pohlepa. U tome našem kretanju kurban nas podupire i približava Stvoritelju i Njegovoj milosti. Muslimani se u vrijeme Kurban bajrama podsjećaju da je požrtvovanost sastavni dio ljudskog života”, poručio je Kavazović.
Reisu-l-ulema naglašava da bez truda i napora nema kretanja naprijed, a bez kretanja bi čovjek i ljudski rod iščezli.
“Hadž je naš podsjetnik na to naše kretanje, na napor u potrazi za novom svrhom i izvorom života. U tom kretanju (hadžiluku) i žrtvi (kurbanu) razaznajemo i čovjekovu suštinu. To je putnik, koji se stalno hrabro i odlučno priprema za posljednje putovanje na ahiret. Hadž predstavlja bliskost koju ćemo postići u jednoj velikoj ljudskoj obitelji. U toj obitelji svi se držimo zajedno, svi smo djeca jednih roditelja, svi imamo jedan dom, svi smo braća i sestre i ne trebamo da se plašimo jedni drugih. Adem i Hava su naši roditelji, Ibrahim naš duhovni otac, a Kaba naš zajednički dom. U tu obitelj unosimo radost, a ne patnju, jer i radost i patnju sami biramo”, rekao je reisu-l-ulema Kavazović.
Nije zaboravio ni izbjeglice koje baš ovih dana bježe iz svojih domova.
“Ovih dana svjedočimo stradanju mnogih ljudi, djece, žena i muškaraca. Eto nam prilike da im pomognemo, da u njihovu nevolju unesemo olakšanje i radost te da na najljepši i najplemenitiji način ispunimo smisao hadža i kurbana”, rekao je na kraju svoje poruke reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.
Na kraju je svim muslimanima u BiH i dijaspori čestitao nastupajuće bajramske blagdane.
Redakcija portala Dnevnik.ba svim muslimanima čestita Kurban bajram.