Published On: Ned, stu 8th, 2015

Htio ubiti Hitlera: Ovaj stolar umalo je promijenio povijest…

U pivnici Bügerbräukeller u Münchenu 8. studenoga 1939. godine u 21. 20 eksplodirala je bomba. U eksploziji je poginulo osam, a ranjeno 63 ljudi koji su bili prisutni na nacionalsocijalističkom skupu koji se tu večer održavao u poznatoj pivnici.Tu je inače Hitler držao govor svake godine u isto vrijeme.  Nažalost, nije poginuo onaj kojem je bomba i bila namijenjena. Njemački Fuhrer, Adolf Hitler koji je dva mjeseca ranije započeo najkrvaviji sukob u povijesti neplanirano je izašao 13 minuta ranije.
Eksplozivnu napravu vlastite proizvodnje podmetnuo je njemački stolar Georg Elser. Rođen 1903. u Hermaringenu u današnjoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg nikad se nije pretjerano zanimao za politiku. No od početka  je bio jako kritičan prema nacionalsocijalizmu i Adolfu Hitleru.
Wikipedia – Pivnica nakon eksplozije
Na atentat se odlučio godinu dana ranije. Otputovao je u  u München kako bi prisustvovao skupu Adolfa Hitlera i njegovih nacionalsocijalista kojim se obilježavala godišnjica neuspjelog državnog puča iz 1923. Tada je dobro proučio mjesto  i zaključio da je idealno. Poslije je kazao da mu je namjera bila spriječiti rat iako je atentat izveo dva mjeseca nakon početka rata. Naime, gledao je kako mu je nacistička vlast zatrovala susjede po selu, dok je neke njegove prijatelje koji su bili ljevičari odvela i ubila policija. Smatrao je da se nešto mora uraditi kako bi se to zaustavilo.

Uhićen je istu večer na granici

Nevjerojatno je da je Elser, bez ikakvog prethodnog znanja o izradi eksplozivnih naprava, uspio da za godinu dana kreira jednu od prvih tempiranih bombi na svijetu, koja je za svaki slučaj imala i pomoćni tajmer, u slučaju da prvi zakaže.
Wikipedia – Na poštanskoj marki iz 2003. godine
Nakon što je postavio bombu odmah je otputovao iz Münchena. Uhićen je još istu večer kako ilegalno pokušava prijeći preko švicarsko njemačke granice. Tijekom pretresa kod njega je pronađen plan za izradu bombe, kao i karta sa prostornim uređenjem pivnice, što je bilo dovoljno da ga se automatski osumnjiče za pokušaj atentata.
Najprije se mislilo da je atentat organizirao u suradnji s britanskom tajnom službom jer istražitelji nisu mogli vjerovati da je riječ o djelu pojedinca. Hitler, koji je volio za sebe misliti kako ga smatraju herojem među radničkom klasom, u početku nije želio vjerovati da je stolar sa sela bio njegov atentator. Kasnije su ipak utvrdili da je sve planirao i izveo potpuno sam.

Wikipedia

– Elser mi je strastveno pričao o tome kako za mase u svijetu rat znači glad, mizeriju i smrt milijuna. Nije bio pacifist u uobičajenom smislu te riječi, imao je veoma jednostavno razmišljanje: Hitler je rat, i ako on ode, nastat će mir – rekao je Arthur Nebe, oficir koji ga je ispitivao.

Ubijen mjesec dana prije kapitulacije

Brutalno su ga mučili, ali ga nisu odmah ubili.Poslali su ga u koncentracijski logor Sachsenhausen. Pred kraj rata je prebačen u logor u Dachauu. Ubijen je 9. travnja 1945.godine samo mjesec dana prije kapitulacije Njemačke. Odjevenog su ga spalili u krematoriju. Smaknuće je naredio osobno Hitler. Jednostavno nije mogao zamisliti da bi njegov atentator iz rata mogao izaći živ.
Ovaj njemački stolar koji je umalo promijenio tijek povijesti dugo je bio gotovo zaboravljen. Tek nekih pola stoljeća kasnije odano je priznanje njegovom hrabrom djelu. Građanska inicijativa “Georg Elser” godinama ulaže mnogo truda da ovaj protivnik nacizma ponovo ne padne u zaborav.
Wikipedia – U Berlinu 2011. podignuta je čelična skulptura koja ocrtava Elserov profil
Širom Njemačke već postoje ulice, trgovi i škole koji nose njegovo ime. U nekoliko gradova postavljeni su i spomenici,a 2011. godine u središtu Berlina podignuta ječelična skulptura visoka 17 metara koja ocrtava profil Georga Elsera. Nalazi se na križanju ulica Wilhelmstraße i An der Kolonnade gdje se nekada u monumentalnoj građevini, koju je projektirao omiljeni Hitlerov arhitekt Albert Speer, nalazio ured nacističkog krvnika. Zgrada je srušena do temelja nakon Drugog svjetskog rata a danas se na tom mjestu nalaze stambene zgrade u kojima su za vrijeme DDR-a živjeli partijski funkcioneri. U blizini se za vrijeme nacističke Njemačke nalazila i središnjica Gestapo-a, u kojoj je Georg Elser saslušavan nakon atentata.

Hitlera je kroz život pratila sreća

Ovaj jednostavni stolar koji je odmah prepoznao tko je Hitler mogao je spasiti milijune života. ali njemačkog diktatora tog je dana jednostavno pratila sreća. No Hitlera je inače kroz život pratila sreća. Smrt je izbjegao bezbroj puta
Kao dječak od pet godina stao je na tanak led na rijeci Inn. Led je puknuo, a on je pao u hladnu vodu.Borio se da ga ne odvuče snažna riječna struja. To je čuo dječak Johann Kuehberger, koji je živio u blizini. Dotrčao je i skočio u vodu te spasio Hitlera od utapanja i smrzavanja. Njegov spasitelj je kasnije posato svećenik
U bitci u Belgiji, 1918. mladi časnik Adolf Hitler bio je pogođen projektilom ispunjenim iperitom (bojnim otrovom), od čega je vrlo lako mogao izgubiti život. No, samo je privremeno oslijepio. Odveden je u obližnju njemačku vojnu bolnicu. Sljepilo je ubrzo nestalo, a Hitler se nakon oporavka vratio u borbu.

Profimedia

U zadnjoj godina Prvog svjetskog rata život mu je poštedio jedan britanski vojnik.Henry Tandey ga je naciljao, ali je spustio oružje vidjevši da mu je protivnik ranjen. Poslije je kazao da nije htio upucati ranjenog čovjeka.
Nacistički diktator je 1930. godine gotovo poginuo u prometnoj nesreći kad je kamion udario u njegov Mercedes. Vozač kamiona stisnuo je kočnicu u pravo vrijeme i zaustavio kamion prije nego je skršio automobil i budućeg njemačkog Fuhrera u njemu.
Kad je 1923. godine optužen za izdaju trebao je biti smaknut jer je kazna za to u Weimarskoj Republici bila smrt. No nedugo prije Hitlerovog suđenja  weimarska vlada proglasila je izvanredno stanje koje je drastično promijenilo pravosudni sustav.Umjesto toga, suci su odlučivali o njegovoj sudbini. U Hitlerovu slučaju to je bio George Neithardt, koji je zapravo suosjećao s Hitlerom zbog njegovih fašističkih stavova, pa čak i sudjelovao u nacističkim okupljanjima.Umjesto smrtne kazne dobio je pet godina zatvora, a odslužio je samo devet mjeseci.

Wikipedia

Hitler se htio ubiti nakon neuspjelog puča u münchenskoj pivnici 1923. Vikao je  “Sve je izgubljeno! Nema smisla nastavljati!” Uzeo je pištolj i naciljao se u glavu, no Hellen Hanfstaengl, supruga njegovog prijatelja  ga je uhvatila za ruku i preotela mu oružje. Ubrzo je u kuću upala policija i uhitila ga.
Osim stolara Elsera poznat je i neuspjeli pokušaj atentata visokih nacističkih dužnosnika na Hitlera u srpnju 1944. poznat pod imenom Operacija Valkira. Bomba je bila postavljen u dvorani koja se nalazila na poznatoj lokaciji “Vučja jazbina”, a koja je služila kao Hitlerov stožer za Istočno bojište. U toj dvorani su zajedno s Hitlerom u trenutku eksplozije bila prisutna čak 24 čovjeka. Hitler je bio blizu bombe, ali iako je bio ranjen, izbjegao je smrt.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare