HSPF: Ne relativizirajte srebreničke žrtve

Bosna i Hercegovina, ove godine, dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici obilježava kao zemlja duboko podijeljenih društava koja povijesne nesreće i stradanja koriste u dnevnopolitičke svrhe i uobičajeno iste te nesreće umanjuju ili negiraju.

Na dvadesetu godišnjicu najvećeg ratnog zločina počinjenog na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, i dalje nemamo širi društveno-politički konsenzus glede stradanja više od osam tisuća podrinjskog bošnjačkog stanovništva što je opet, dokaz, kako nismo izliječeni od ratnih trauma te da ne postoji senzibilitet prema stradanjima drugih naroda i građana u zajedničkoj državi.

Hrvatski studentski politološki forum, ovim putem, upozorova širu javnost kako je politički nekorektno, ali prije svega – nemoralno, manipulirati i na bilo koji način negirati i umanjivati ljudska stradanja.

Ožiljke, rane i tragove u kolektivnim sjećanjima naroda i građana BiH ostavio je i ostavlja, svaki zločin i svako stradanje, jednako je tako i sa Srebrenicom. Međutim, bez realne, objektivne, nepristrane i antinacionalističke kulture sjećanja i kolektivnog pamćenja nećemo postići ono što smo Daytonom potpisali – pomirenje.

Bosanskohercegovačkim društvima ključno je pomirenje – najviša dimenzija zajedničkog života svih naroda i građana, tolerantan i senzibiliziran odnos prema i o svakoj žrtvi rata u BiH, kao i međusobno uvažavanje kako bismo Srebrenicu i sve i jedno mjesto pokolja širom države obilježili dostojanstveno, te odali počast svakoj žrtvi ratnih zbivanja s kraja devesetih godina.

Takav model ponašanja treba postati kako individualni, tako i kolektivni budući da je to jedini ispravan, duboko moralan i angažiran način da nam se više nikad ne ponovi Srebrenica, navodi se u priopćenju Hrvatskog studentskog politološkog foruma.