Published On: Uto, stu 30th, 2021

HSPF: Destruktivna velikobošnjačka hegemonija kontinuirano uništava BiH

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) izražava žaljenje “zbog činjenice kako probošnjačke političke stranke nastavljaju rušiti i negirati temeljno načelo bh. Ustava, iz čega je razvidno kako se ne radi o samozvanim patriotima, nego grobarima Bosne i Hercegovine”.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Naime, poražavajuće je da nakon gotovo dva puna desetljeća hegemonije, preglasavanja i dominacije, probošnjačke stranke još uvijek inzistiraju na obesmišljavanju konstitutivnosti naroda tako što bi se reducirala snaga domova naroda.

Umjesto da pravovremeno shvate ozbiljnost situacije i Hrvatima kao državotvornom narodu priznaju ona prava koja su im ukrali, (pro)bošnjački miloševići poručuju kako im je prihvatljivo da Hrvati biraju vlastite političke predstavnike, ali samo ako ti isti predstavnici suštinski neće moći ni o čemu odlučivati. Drugim riječima, probošnjačke stranke žele hegemoniju zamijeniti hegemonijom.

Ovom prilikom želimo podsjetiti javnost na izrazito licemjernu i nedosljednu politiku SDA koja se još krajem 2018. godine također zalagala za simetrično rješenje između Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a. Međutim, tada se SDA zalagala za povećanje snage Vijeća naroda u RS-u, za razliku od današnjeg inzistiranja na slabljenju Doma naroda FBiH.

Inače, BiH nije jedina zemlja u svijetu s dvodomnim parlamentom jednakih ovlasti niti je navedeno uređenje antidemokratsko, kao što neki ignoranti neutemeljeno tvrde. Naprotiv, na identičan način su uređene mnoge konsolidirane, funkcionalne i djelotvorne demokracije poput SAD-a, Švicarske, Italije i Belgije.

Prema tome, očigledno je kako korijen i generator svih problema nije simetrični bikameralizam, nego povrh svega destruktivna velikobošnjačka hegemonija koja kontinuirano uništava Bosnu i Hercegovinu.

Bivša država je propala zbog autarkičnog, većinskog nacionalizma koji u svojoj sljepoći nije bio sposoban prihvatiti stvarnost, odnosno višenacionalnu prirodu zemlje. Ukoliko se nastavi razarajuće djelovanje probošnjačkih stranaka, identičan scenarij u Bosni i Hercegovini će postati samo pitanje vremena.

S tim u vezi, HSPF pozdravlja napore američkih i europskih izaslanika koji rade na stabilizaciji prilika u BiH. Nadamo se kako će svi politički akteri u konačnici prihvatiti rješenja koja se temelje na dosljednom poštivanju Ustava BiH i provjerenim demokratskim metodama upravljanja razlikama u višenacionalnim zajednicama. To je jedini put ka funkcionalnoj i održivoj Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

 

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
djuro
djuro
1 mjesec prije

Još jedan HSP

Legitimni Čova
Legitimni Čova
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

Eto sreće da je HSP, to su Hrvatine

djuro
djuro
Odgovori   Legitimni Čova
1 mjesec prije

U HSPu su bili, uglavnom, muslimani

Human Meteor
Human Meteor
1 mjesec prije

Hrvati se ništa ne pitaju, kuš napolje!

Zrakomlat
Zrakomlat
1 mjesec prije

Hajd ne brinite, kad se Hrvatska nije raspala, neće ni Bosna

djuro
djuro
Odgovori   Zrakomlat
1 mjesec prije

Bosna se nije ni sastala

Šaćir soros
Šaćir soros
1 mjesec prije

Samoproglašena HRVATSKA dijaspora bi htjela biti sastavna TJ konstitutivna u Zagrebu i SARAJEVU…nemozes od jednog IZDAJNIKA hrvata TJ Skutora napraviti tri….zahvaljući Njofri i Karadjordjeva TUDJMAN Milošević o podjeli Bosne žrtvovani su za kiflu BEZ DJIKANA…

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Šaćir soros
1 mjesec prije

Konacno se medjunarodnja zajednica ujedinila kako bi slomila kicmu islamskom fundamentalizmu u srcu Europe. To ce uciniti dajuci podrsku Hrvatima koji ce biti ne samo bedem obrane Europe pred naletima ISIL pokreta BH muslimana vec ce Hrvatima kao braniocima europskih vrijednosti omoguciti da na kratkoj uzici drze islamiste u BiH sve do konacnog rjesenja muslimanskog pitanja u BIH koji su medjunarodni cimbenici prepoznali kao glavni faktor destabilizacije i ekstremizma.

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Destabilizaija BALKANA su genocidni SRBI i genocidni Hrvati…katolicki ekstremizam i fasizam u osnovi Evrope…zna se to…Bosni je Evropa namijenila nestanak 1992 do 1995..englezima nije milosevic i njofra krivousti nisu ispunili plan…makar su je podijelili…srbi i dobar dio hrvata su islamomrsci znalo smo to vec 1992 …danas taj dio uzp hrvata hrhfosne su gori fasisti od djikana….zao mi i tebe i djikana i fasisticke Evrope…Bosna pripada Bosnjacima…i onima koji ne.mrze islam i Bosnjake

čimbur
čimbur
1 mjesec prije

a vi po pamet već 30 godina idete u Beograd i Zagreb…