Published On: Sri, lip 22nd, 2022

Hrvoje Klasić: “Iskru da se antifašizam pokrene nisu dali ni HSS ni Crkva – već komunisti”

Povjesničar Hrvoje Klasić gostovao je u utorak u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao Dan antifašističke borbe, koji se obilježava u srijedu.

“Kraljevina Jugoslavija je napadnuta početkom travnja 1941., oružana borba, pokret otpora kreće u šestom i sedmom mjesecu. Onog trenutka kada je napadnut Sovjetski Savez 22. lipnja 1941. ujutro, to jutro tu vijest slušaju i komunisti u Sisku i znaju da će to utjecati na njihove živote. Kada je Sovjetski Savez napadnut, to je bio znak i za komuniste bilo gdje da će doći pod udar bilo Nijemaca, bilo, konkretno u Hrvatskoj, ustaša. Okupljaju se tu večer u šumi, sutradan kreću aktivnosti i to je početak sisačkog partizanskog odreda. To je početak antifašističke borbe, pokreta otpora, koji se u Jugoslaviji nije slavio kao početak iz jednostavnog razloga – ideološkog. Jer Tito i Partija donose definitivnu odluku 4. srpnja, ‘sad idemo službeno u rat’”, ispričao je Klasić o počecima antifašističke borbe.

Antifašistički pokret nije isključivo vezan uz komunizam, ali ga, kaže Klasić, bez Partije gotovo da ne bi bilo. “To ne znači da su svi antifašisti i partizani bili komunisti, naprotiv, ja mislim da su bili manjina. Moramo znati što je ustvari antifašistički pokret, posebno 1941. godine – prije svega simbioza otpora ustaškim zločinima, genocidu. Komunisti su bili opredijeljeni za borbu protiv fašizma i prije početka rata. Kada se odlučilo krenuti, u tom trenutku komunisti staju na čelo tog većeg pokreta koji nastaje. Komunisti su dali ritam, preuzeli organizaciju i nema spora, jugoslavenski komunisti, među njima i hrvatski komunisti, su bili pravi patrioti”, pojasnio je Klasić.

Dodao je da to nisu bili ni hrvatski nacionalisti ustaše ni srpski nacionalisti četnici, koji su surađivali s okupatorima, već oni koji se bore za slobodu napadnutih ljudi koji se vode u logore, čija zemlja je raskomadana, a to su ustvari jedino bili partizani.

Upitan je li tko drugi osim komunista mogao voditi antifašistički pokret, Klasić odgovara: “Komunisti su od 1920. ilegalna partija, ne postoje zakonski, ako vas uhvate, idete na 20 godina robije ili vas ubiju. Oni su malobrojna partija koja djeluje ilegalno i koja je shvatila trenutak vremena i odlučili se suprotstaviti najvećoj vojnoj sili u Europi u onom trenutku. Kontra njih? Imamo HSS, Vladko Maček se predstavljao kao antifašist kao prozapadni građanski političar, bili su najmasovnija stranka, odlično naoružani, pa što su napravili? Ništa. Čekali su da vide što će se dogoditi pa se dio priključio ustašama, dio partizanima, dio otišao s kraljem u London. Ili pogledajte Crkvu. Ja naravno ne smatram da su ni Stepinac ni drugi svećenici morali propagirati Tita – za kojeg onda nisu ni znali – ili komunizam, ali su mogli govoriti sa propovjedaonica kao de Gaulle koji je bio katolik antifašist. Crkva je možda mogla, ne otići u šumu i uzeti oružje, ali govoriti o tome kako se ustaše i nacisti i talijanski fašisti ne ponašaju kršćanski. Mogli su dati iskru ljudima da se antifašizam pokrene”.

Zaključio je da to nitko osim komunista nije napravio i zato je njihova zasluga apsolutna najveća.

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Nisam kriv
Nisam kriv
12 dana prije

Hebem maajku ttebi i tvom antifašizmu , ispraznio si bolnice,pobio pacijente , oteo stanove ,kuće , zemlju, zaoro groblja , pobio bez suđenja stotine tisuća zarobljenika !
Uveo si diktaturu napunio tamnice,otvorio logore ,raseilo ljude ,slao udbine uboice za njima o državnom trošku. .
Devedesedih ste pokušali isto djelomično ispjeli ,ispraznili Vukovarsku bolnicu, pobili ranjenike , odveli roblje u Srbijetinu . .
Phosseremm ti se na tvoj antifašizam !

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
12 dana prije

Kako se bjednici sjetište da ste vi nešto uradili prije čhettničkogg pira u Srbu , phhičke smrdljive !
Oprosti generale Bobetko, Červenko . .

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
12 dana prije

U blajburgu se nasao sav fasisticki kvisdlinski sljam juge.

Zajedno su bili hrvati, muslimani, cetnici, balisti,

SafetPsychoSaralija
SafetPsychoSaralija
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
12 dana prije

Jedino mu je zamjeriti sto nije dovrdio posao

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaralija
12 dana prije

Talibaner k nozi, nisi dorastao temi. Kmet kao ti, ne khonta khurca.

RTV Herceg-Donbas
RTV Herceg-Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
12 dana prije

Nemoj poredit 1941. gdje su antifašisti tukli fašiste i 1991. gdje su se fašisti između sebe tukli!

Anonimac
Anonimac
12 dana prije

Koja teistička komunjara, duša im Crkvu petljati u zločine, koje su i sami činili.

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
12 dana prije

Bila se 2 naroda osune,ćeno pot,ure….TO TI NEĆEŠ DOČEKATI JER NE POSTOJIŠ !!!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
12 dana prije

Koji je tebi qc? Kakvo pot,ure, ne lupetaj.

Vinko Sindičić Legenda
Vinko Sindičić Legenda
12 dana prije

Hrvoje imas veliku podrsku od nas koji se jos osecamo Jugoslovenima.Ako slucajno ovo procitas poseti nas kanal,

https://www.youtube.com/channel/UC9la74mRzGM43yOPxUEoJOw

Last edited 12 dana prije by Vinko Sindičić Legenda
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Vinko Sindičić Legenda
12 dana prije

Bagre komunjarsko-prefinjene nikada nije falilo na Balkanu. Šteta da nosi ovo ime, nezasluženo. Mahmara mu promašila ceo fudbal, kod matičara.

Anonimac
Anonimac
12 dana prije

Ovaj ponavlja svoju mantru za koju je placen i to ce raditi dokle god imo koristi,on ti je bio sudionik ti dogadzaja niti je ucestvao u njima,njemu su servirani dokumenti i istine on to konzumira i nece prestati.
Sto u posljednjem ratu nema jednoznacne istine,jednostavno iz razloga sto nema pobjednika.

Đikan
Đikan
12 dana prije

Pobijedili su 1945,Macekove ujke i DRAZINI cetalji pod petokrakom..evidentno…sve POKOLJE KATOLIKA i muslimana svalili na petokraku

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
12 dana prije

Jah, Križni put je bila čisto humanitarna misija…