Published On: Čet, svi 20th, 2021

Hrvatsku veleposlanicu pozvali na razgovor u Sofiji zbog Milanovićeva istupa u Sloveniji

Hrvatska veleposlanica u Sofiji Jasna Ognjanovac pozvana je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske zbog izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u kojoj je “oštro napao bugarsku politiku prema eurointegraciji Sjeverne Makedonije”, javila je agencija MIA, pozivajući se na priopćenje objavljeno na službenoj stranici bugarskog ministarstva.

Milanović je, podsjeća državna agencija Sjeverne Makedonije, za bugarsku stranu spornu izjavu dao poslije summita Slovenije i Hrvatske sa zemljama Zapadnog Balkana, koji je održan u sklopu procesa Brdo-Brijuni u Brdu kod Kranja 17. svibnja.

Ognjanovac je na razgovor pozvana po nalogu bugarskog šefa diplomacije Svetlana Stoeva, a u Ministarstvu ju je primio generalni direktor za europska pitanja Rumen Aleksandrov koji je, kako se navodi u priopćenju, Milanovićevu izjavu opisao ‘neprihvatljivom i neopravdanom’.

Aleksandrov je naveo da je to razočaravajuće s obzirom na odličan bilateralni dijalog Zagreba i Sofije i jednoglasnost u nizu europskih i regionalnih tema, ali i činjenicu da su Bugarska i Hrvatska, kao susjedi regije, prirodno povezani zajedničkim interesom za reformu, stabilizaciju i skoro integriranje zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Kao odgovor na zahtjev za pojašnjenje razloga za izjavu hrvatskog predsjednika, veleposlanica Ognjanovac se obavezala da će Zagrebu prenijeti bugarski stav, ističući potrebu suradnje Bugarske i Hrvatske radi osiguranja stabilnosti Zapadnog Balkana i europske perspektive te regije, navodi se u priopćenju bugarskog ministarstva.

Kako je 17. svibnja izvijestila Hina, Milanović je u Brdu kod Kranja upozorio da se Sjeverna Makedonija “nalazi u nemogućoj poziciji” i da joj jedna članica Unije ulazi u “intimni prostor” zahtjevom da u udžbenicima povijesti “svoju nacionalnu genezu definira onako kako to traži susjedna država”.

Rekao je da će se “otvoreno suprotstavljati” tome u okviru svojih moći.

Milanović državu nije imenovao, ali radi se o Bugarskoj koja odbija pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju jer se u makedonskim udžbenicima, po tvrdnjama Sofije, “revidira i negira zajednička im etnička i jezična povijest”.

Milanović je pritom podsjetio na hrvatski put prema EU i na slovenske uvjete Hrvatskoj koje je on mogao razumjeti. “Nisam nikada osjećao ili vidio da Slovenija želi napakostiti Hrvatskoj i u biti je spriječiti i poniziti”, rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik je rekao da o tome treba razgovarati, umjesto baviti se granicama i non-paperima.

Europsko vijeće je u ožujku 2020. dalo zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, ali točnog datuma još nema jer su nastali novi problemi.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x