Published On: Pon, lip 5th, 2017

HRVATSKO PITANJE JE PITANJE I BIH: U Sarajevu predstavljen Zbornik radova “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti” i najavljena nova konferencija

Budući da će ožujka iduće godine u Neumu biti održana nova konferencija „Rješavanje hrvatskog pitanja za BiH“, na čijim se pripremama već radi, Čović je rekao da taj skup treba ponuditi mnoštvo odgovora o tome kako urediti Bosnu i Hercegovinu po mjeri čovjeka, sva tri naroda, kako bi zemlja uistinu postala dio euroatlantskog prostora i struktura.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović prezadovoljan je rezultatima konferencije u Neumu održanoj u ožujku pod nazivom „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti“, kao i zbornikom radova s tog skupa čije je dopunjeno izdanje predstavljeno danas u Sarajevu.

To je  kazao novinarima nakon promocije zbornika kojoj su nazočili i drugi predstavnici vlasti, diplomatskog kora, akademske zajednice, autori radova i članovi nevladinog sektora, prenosi Fena.

Budući da će ožujka iduće godine u Neumu biti održana nova konferencija „Rješavanje hrvatskog pitanja za BiH“, na čijim se pripremama već radi, Čović je rekao da taj skup treba ponuditi mnoštvo odgovora o tome kako urediti Bosnu i Hercegovinu po mjeri čovjeka, sva tri naroda, kako bi zemlja uistinu postala dio euroatlantskog prostora i struktura.

Čović je  odgovorio i na nekoliko novinarskih pitanja sasvim druge tematike, pa je povodom situacije u Kataru izrazio uvjerenje kako će to pitanje, za 5-6 dana imati svoje mjesto na radnim sastancima i sjednici Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH ima stav o svakom važnom vanjskopolitičkom pitanju, kazao je također ovim povodom Čović.

Na molbu da prokomentira neke od pesimističnih vanjskih analiza o budućnosti Bosne i Hercegovine, izrazio je duboko uvjerenje kako je„Bosna i Hercegovina, u njenim međunarodno priznatim granicama, trajna kategorija”.

– A kako ćemo je urediti, kako brzo ćemo ući u procese europskih i drugih integracija, danas je samo do nas – zaključio je.

Analize koje upozoravaju na loš razvoj događaja u pogledu budućnosti i cjelovitosti BiH, po Čovićevim riječima, treba da budu i poticaj “da brže radimo na integriranju bh. društva“.

Zamoljen da prokomentira stanje u Bosni i Hercegovini u situaciji kad je upitna parlamentarna većina te, primjerice, u Federaciji, podršku ne dobivaju neki zakoni u Parlamentu, odgovorio je da promjene stanja neće biti vjerojatno prije narednih izbora.

– Mi smo već dulje vrijeme izgubili parlamentarnu većinu kakvu smo uspostavili prije dvije godine. To je nešto što će nas pratiti do narednog izbornog ciklusa, siguran sam do kraja iduće godine, kada ćemo uspostaviti  novu parlamentarnu većinu. Kako god da je uspostavimo, žitelji Bosne i Hercegovine će izabrati svoje predstavnike, parlamentarni su izbori, pa ćemo možda drugačije postaviti. Do tada ćemo se morati snalaziti u ovim uvjetima, to je realnost; netko će to nazvati manjinskom vladom, neko da imamo probleme funkcioniranja pojedinih elemenata političkog suodlučivanja, probleme u strankama. Ja ću kazati – danas parlamentarna većima ima uputnost i ona se najbolje očituje kroz par zakona na entitetskom nivou ili neki drugi par zakona o kojima se raspravlja na državnom nivou – riječi su Dragana Čovića.

Vezano za zakonodavstvo o trošarinama,  vjeruje da „ćemo vrlo brzo morati imati rješenje kad je riječ o izmjeni zakona“ te dodaje kako je za to vezana budućnost najvećeg dijela investicionog zamaha u BiH, ne samo prometne infrastrukture.

Dnevnik.ba