Published On: Ned, sij 3rd, 2021

HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO: “Slobodna je bešćutno pisala o smrti osmero mladih kod Posušja, HRT je načinio propust”

HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO objavilo je priopćenje u kojem je izražena zgroženost načinom na koji je Slobodna Dalmacija obradila tragediju koja se dogodila u novogodišnjoj noći kod Posušja u kojoj je smrtno stradala osmero mladih ljudi.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

 

“Sporni čanak pod naslovom ‘Jadna mladost; umrli su, a nisu ništa ni osjetili’, objavljen je u tiskanom izdanju 2. siječnja 2021., a dan prije na web portalu s drugim naslovom. Opremom i sadržajem teksta u kojem nema ni etike, ni profesionalnosti, ni minimuma ljudskosti prekršeni su svi postulati novinarske profesije i za ovakvo što prije svega odgovornost snosi uredništvo Slobodne Dalmacije.

Kako protumačiti već navedeni naslov teksta? Nadalje, u skandaloznom tekstu, među ostalim, stoji rečenica u kojoj se citira izjava sugovornika toksikologa kako nastradalima zapravo nije bilo pomoći, a i da su preživjeli ‘imali bi teška oštećenja mozga, ali i srca i drugih organa i te bi posljedice bile trajne, naročito na mozgu, pa je u takvim situacijama, iako je to teško reći, bolje da su umrli, nego da su preživjeli s teškim i trajnim posljedicama s kojima bi bili teret svima’. Na kraju se u gnjusnom tonu tekst zaključuje izjavom sugovornika ‘A mladi ljudi su očito u žaru veselja, a možda i pod utjecajem alkohola zaboravili na smrtnu opasnost koja je tiho vrebala, pojasnio je dr. Plavšić’.

“U ovakvim situacijama ne smiju se objavljivati nikakva nagađanja”

Za HND je ovakav tekst veliki urednički propust, nedopustivo, uvredljivo i uznemirujuće za obitelji, rodbinu i prijatelje stradalih.

U ovakvim situacijama ne smiju se objavljivati nikakva nagađanja, koja mogu povrijediti obitelji koje su izgubili svoje najmilije, a posebice dok traje i službena istraga. HND također pozdravlja današnju ispriku Slobodne Dalmacije i apelira na sve kolegice, kolege novinare, urednike da se pridržavaju Kodeksa časti hrvatskih novinara kako se ponovo ne bi dogodilo ovakvo što. Članak 15. Kodeksa časti među ostalim kaže kako se posebna pozornost, obazrivost i odgovornost zahtjeva u ovakvim situacijama. U tom je slučaju novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.

I kada govorimo o izvještavanju o ovoj nezapamćenoj tragediji koja se dogodila u Posušju sramotnim smatramo činjenicu i da je HRT vijest o ovoj tragediji objavio tek u 32. minuti središnjeg Dnevnika”, stoji u njihovom priopćenju na čijem su kraju izrazili sućut obiteljima stradalih. 

Izvor: FB stranica HND-a