Published On: Ned, svi 2nd, 2021

Hrvatsko-bošnjački “rat”: Neimenovanjima komesara do istrebljenja

Kada je svojevremeno MUP HNK kod tunela Ivan blokirao pokušaj razmještanja migranata iz Sarajeva u Hercegovačko-neretvanski kanton, tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić poslao je sarajevskim medijima dramatično upozorenje da se radi o „državnom udaru“ u režiji imenjaka Čovića.

Mediji su se sjatili oko tunela Ivan i nakon jednodnevne drame migranti su vraćeni u Sarajevo a „državni udar“ je zaboravljen.

Slična situacija se dogodila nekoliko mjeseci poslije kada je MUP USK izveo identičnu stvar na entitetskoj liniji razgraničenja između Ključa (FBIH – USK) i Ribnika (RS) i onemogućio ulazak migrantima u ovaj kanton.

Ni Mektić, ni sarajevski mediji, ni dežurni tragači za državnim udarima, u ovom činu nisu vidjeli ništa sporno, a ponajmanje državni udar. Jer, gdje će „bošnjački“ MUP udarit na državu…

Iz ovih primjera je vidljivo da su u stvari MUP-ovi predmet političkih igri.

Koliko je „kontrola“ nad MUP-om bitna još bolje pokazuju primjeri imenovanja policijskih komesara. U Sarajevu je trakavica oko imenovanja policijskog komesara KS Vahida Ćosića trajala dobrih pet godina. Toliko, ako ne i duže, SDA je na mjestu komesara FUP-a držala svog lojalnog Dragana Lukača. Čak i kad je otišao u mirovinu, SDA je našla načina da ga zadrži na mjestu rezerviranom za Hrvate.

Eskalacija problema imenovanja komesara FUP-a događa se ovih dana u naizgled odvojenim, a ustvari itekako povezanim slučajevima imenovanja komesara MUP-a HNK i FUP-a.

Naime, nakon što je Dragan Lukač konačno napustio mjesta komesara FUP-a, ministar Aljoša Čampara, našao je načina da blokira imenovanje novog. Taj novi bi morao biti Hrvat jer je spomenuti Čampara Bošnjak.

Imenovanje se oteglo jer HDZ oteže sa imenovanjem novog ministra branitelja iz reda Bošnjaka nakon smrti Salke Bukvarevića.

SDA je na „kvarnjaka“ imenovala člana SIP-a iz reda Hrvata Željka Bakalara a HDZ opet ne želi uopće imenovati novu vladu Federacije zbog SDA blokiranja izmjena izbornog zakona. I tako dalje…

U međuvremenu su se stvari dodatno zakomplicirale jer se Fadilu Novaliću smiješi ćelija u novom zatvoru u Istočnom Sarajevu zbog afere respiratori, a Aljoša Čampara više nije u SDA pa može samostalno trgovati sa HDZ.

Zbog ovakvog rasporeda snaga, SDA ima loše karte u ruci kada je u pitanju imenovanje novog komesara, kako FUP-a tako i MUP-a HNK.

Upravo to je iskoristio HDZ i pod pritiskom sve većih sigurnosnih problema u Mostaru (policijsko premlaćivanje civila, navijački neredi) imenovao novog komesara. Hrvata.

SDA osporava imenovanje, međutim njihove pregovaračke pozicije su sve slabije. Da je na ovaj način HDZ predložio novog komesara prije godinu dana bio bi optužen za diskriminaciju i standardnu „podjelu Bosne“ i vjerojatno bio izložen sankcijama međunarodne zajednice.

Ovako, HDZ se imenovanjem ponaša odgovorno i državotvorno, jer činjenica da komesara nema jeste sporna. Najviše s aspekta sigurnosti.

SDA više ne može odgovoriti imenovanjem svog komesara na federalnoj razini. Ne mogu postaviti ni svog Hrvata ni svog Bošnjaka. Ne mogu više ništa.

Trogodišnja kriza oko uspostave vlasti, odnosno tvrdoglavo odbijanje SDA da prihvati izmjene izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda tako su dovele do kapilarnih problema.

SDA ne samo da više nije u stanju upravljati institucijama na čijem čelu sjede kadrovi SDA, nego više za svoju politiku nema podršku ni koalicijskih partnera ni međunarodne zajednice. Jednu po jednu poziciju SDA gubi, a njihove blokade samo su pokazatelj očaja i nemoći.

Imenovanje komesara na žalost nikad nije bilo pitanje profesije nego isključivo politike, a u toj igri SDA isključivo niže poraze.

Demonstracija tog poraza je činjenica da SDA HNK inzistira da „legitimnom“ izboru komesara. To je onaj isti legitimitet kojeg prvaci SDA Bakir Izetbegović i Željko Komšić godinama nazivaju „takozvanim“.

Sada je samo pitanje koliko je SDA stvarno spremna platiti poziciju Željka Komšića u Predsjedništvu, jer sve što gube u svom ratu sa HDZ gube zbog te jedne stolice.

Jurija Milović l Dnevnik.ba

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>