Published On: Sri, stu 21st, 2018

Hrvatski vojnici u Izraelu s elitnom jedinicom ‘669’ sudjelovali u pretrazi i izvlačenju iza neprijateljskih linija

Hrvatski vojnici su u Izraelu sudjelovali na obuci zajedno s elitnom vojnom jedinicom 669 za pretragu i izvlačenje iza neprijateljskih linija. Ta je jedinica borbeno sudjelovala prošli tjedan u izvlačenju zarobljene grupe izraelskih specijalaca koji su ostali u okruženju islamskih terorista usred Gaze.

Šest je država sudjelovalo u toj vježbi/izvlačenju pod imenom ‘Nebeski anđeli’: Hrvatska, Sjedinjene Američke Države, Kanada , Nizozemska, Češka i Italija, piše Times of Israel.

General Nir Nin-Nun, čelnik Izaelskog ratnog zrakoplovstva i Helikopterske divizije kazao je kako su izraelski specijalci imali priliku u sudjelovanju s vojnicima drugih država naučiti posebne NATO-ove protokole za pretragu i izvlačenje.

Izrael je inače od strane SAD-a 2014. godine priznat kao partner NATO pakta, odnosno jednu razinu niže od punopravnog člana Sjevernoatlantskog saveza.

General Nir Nin-Nun smatrao je da bi se ova vježba trebala održavati svake tri godine ukoliko dobro prođe, ali nakon odlično odrađene akcije, smatra da bi se vježba trebala odvijati i češće, odnosno svake dvije godine.

Hrvatska s Izraelom u posljednih nekoliko mjeseci intenzivno jača suradnju na diplomatskom, a pogotovo na vojnom planu, pa je tako od Izraela kupila vojne zrakoplove, F-16 lovce četvrte generacije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare