Published On: Sri, lis 21st, 2020

Hrvatski veleposlanik kaže da je Hrvatima obećano sudjelovanje u vladi Srbije

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je u utorak da je dobio obećanja srbijanskih vlasti da će predstavnici hrvatske zajednice sudjelovati u radu vlade te pokrajinskih i lokalnih vlasti.

“Dobili smo takva obećanja, u smislu da taj postupak nije izravno vezan uz formiranje vlade nego mogućnost imenovanja“, rekao je Biščević za N1.

Upitan hoće li neki Hrvat biti državni tajnik u vladi, čije se formiranje ne očekuje do kraja ovog tjedna, veleposlanik je rekao da su “obećanja dana za jedno ili dva takva mjesta“.

Nije naveo pojedinosti o kojim se pozicijama i ministarstvima radi.

U središtu Beograda otvorit će se hrvatski klub

Biščević je potvrdio da će u središtu Beograda biti otvoren hrvatski klub, za koji je srbijanska direkcija za imovinu već dodijelila prostor. Klub bi trebao služiti za koncerte, izložbe, predavanja i druge događaje vezane uz život i djelovanje oko 2000 građana hrvatske nacionalnosti koji žive u srbijanskoj prijestolnici.

Komentirajući nedavnu predaju rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu na upravljanje hrvatskoj nacionalnoj zajednici, Biščević je ocijenio kako taj potez “potvrđuje atmosferu dobrih odnosa koje i nadalje treba graditi“.