Published On: Fri, Mar 17th, 2017

Hrvatski tjednik tvrdi: Djelatnica Američkog veleposlanstva na platnoj listi Srpskog narodnog vijeća

Hrvatski tjednik od srijede 16. ožujka 2017., broj 651, objavio je na stranicama 16.-19., u članku Vjekoslava Magaša pod naslovom “Dogorijeva li Pupovčeva luč obmane?”, informaciju da se na platnoj listi Srpskog narodnog vijeća (SNV) našla i djelatnica Veleposlanstva SAD-a, gospođa Metka Jelenc.

U tekstu se navodi kako je dotična gospođa Jelenc sudjelovala i u izradi biltena Srpskog narodnog vijeća “Govor mržnje i nasilje prema Srbima” za prošlu godinu, autorice Tamare Opačić, zaposlenice SNV-a.

U članku stoji i da gospođa Metka Jelenc igra krucijalnu i nezaobilaznu ulogu u stvaranju godišnjih izvješća State Departmenta. Gospođa Metka Jelenc u Veleposlanstvu je po navodima Hrvatskog tjednika zadužena kao specijalist za ljudska prava, a od SNV-a je, ističu, dobila 4.803 kune honorara, uz sumnju da je dobila i druge ‘honorare’.

Ako je ta informacija točna, to bi moglo poljuljati vjerodostojnost izvješća State Departmenta. U slučaju da je ono nastalo po istom obrascu ili od istih autora kao i bilten SNV-a, koji instrumentalizira različite incidente u konkrente svrhe SNV-ovih političkih ciljeva, tada se postavlja pitanje – čije to interese SAD zastupa u Hrvatskoj?

Narod.hr poslao je upit Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu o istinitosti ovih navoda, s pitanjima:

“Možete li nam molimo komentirati navode iz Hrvatskog tjednika?

Je li gopođa Jelenc doista sudjelovala u pripremanju izvješća Američkog ministarstva vanjskih poslova o Hrvatskoj?

Ako je istina da gđa Jelenc primila honorar od SNV- a – je li to u suprotnosti sa Vašim standardnim procedurama o izbjegavanja sukoba interesa?”

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik