Published On: Čet, velj 11th, 2021

HRVATSKI STUDENTI: Nas optužujete za politikantstvo, a svojom šutnjom odobravate praksu uplitanja Medžlisa Islamske zajednice Mostar u političku sferu

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) na Facebook profilu je odgovorio kolegama iz Asocijacije studenata Pravnog fakulteta s Univerziteta Džemal Bijedić koji su prethodno reagirali na priopćenje ove studentske organizacije koja je u utorak javno osudila uplitanje Medžlisa Islamske zajednice Mostar u izbore za gradonačelnika Mostara poručivši da BiH nije šerijatska nego sekularna država .Iz HSPF-a poručuju da su neugodno iznenađeni odgovorom studenata s Univerziteta Džemal Bijedić s obzirom na to da sadržaj priopćenja apsolutno ne odgovara istini i činjenicama, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ističu da se glavna zamjerka njihovih kolega odnosi na navodno „izrazito selektivan pristup“ HSPF-a kada je u pitanju uplitanje vjerskih zajednica u političke procese. Istaknuli su kako je navedena insinuacija u potpunosti netočna.

-Naime, HSPF se povodom reaktualizacije prijedloga Biskupske konferencije BiH o preustroju BiH prije četiri godine oglasio priopćenjem „Caru carevo, Puljiću regije“ u kojemu smo tražili od Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH da „zauzme jasan stav o tome je li Bosna i Hercegovina sekularna država“ te smo, jednako kao ovih dana, naglasili kako je „nejasno zašto si vjerske zajednice, odnosno njihov organizacijski oblik, uzimaju za pravo ući u sferu političkog, a pritom sugerirajući da je to tobože najbolje za pripadnike vjerskih zajednica“ pri čemu smo zaključili kako su „političari oni kojima je narod dao legitimitet da se bave političkim pitanjima“, priopćeno je.

U HSPF-u smatraju da je iz navedenoga razvidno da se ta studentska udruga u potpunosti neselektivno, odnosno cjelovito i konzistentno odnosi prema navedenoj tematici, a upravo zbog toga su, kako kažu, na kraju našeg prekjučerašnjeg priopćenja naglasili da nije važno o kojoj vjerskoj zajednici se radi.

-Dakle, temeljna zamjerka naših kolega s Univerziteta Džemal Bijedić je neistinita, stoga je nejasno i začuđujuće zašto se kolege kao budući pravnici nisu podrobnije informirali prije neutemeljenog napada, priopćeno je.

Iz HSPF-a napominju da je nemoguće ne primijetiti da njihove kolege s Univerziteta Džemal Bijedić nijednim slovom u svom priopćenju nisu osudile nedemokratski, neprimjeren i agresivan napad Medžlisa Islamske zajednice Mostar na vijećnika Milivojevića.

“Naprotiv, naše priopćenje su okarakterizirali kao „politikantstvo“, dok očigledno svojom šutnjom odobravaju praksu uplitanja (konkretne) vjerske zajednice u političku sferu. Pitamo se, zašto? Ovom prilikom posebno želimo istaknuti kako se jedan prijestup ne može pravdati prijestupom nekoga drugoga, stoga žalimo što naše kolege iz Asocijacije studenata Pravnog fakulteta nisu pratile naš primjer i zauzele cjelovit pristup, na kojeg se i sami pozivaju”, stoji u priopćenju.

Politološka udruga s mostarskog Sveučilišta navodi i drugi oblik „selektivnosti“ koji im spočitavaju, a to je, kako su istaknuli, navodna šutnja po pitanju imena ulica koja nose naziv po, kako navode studenti prava sa “Džemala”, ustašama i fašistima.

-Takav prijedlog izmjena naziva ulica Grada Mostara ne bismo prihvatili, ali ne iz razloga koji nam se nevješto i nedobronamjerno imputira. Naime, mi u HSPF-u nemamo poželjne i nepoželjne totalitarizme. Svaki režim zatvorenog društva nam je jednako odbojan, stoga se s jednakim gnušanjem odnosimo prema ustaškom i fašističkom, ali i komunističkom režimu, priopćeno je.

U HSPF-u vjeruju kako je jedino takav sveobuhvatan stav prema svim totalitarnim režimima primjeren za svakog demokratski raspoloženog čovjeka i da ulice Grada Mostara treba očistiti od svih, a ne samo nekih totalitarizama.

-Sve drugo, odnosno svaka relativizacija ili izostavljanje bilo kojeg totalitarnog režima predstavlja sumnju u istinsko demokratsko raspoloženje i iskrenost takve parcijalne inicijative, stoga nas iznenađuje što su naše kolege i po ovom pitanju odabrale selektivan pristup i dozvolile da se stekne dojam kako komunistički totalitarni režim ne smatraju spornim, priopćeno je.

Osvrćući se na, kako kažu, još jednu neutemeljenu optužbu da su „javno glorificirali osuđene ratne zločince“, iz HSPF-a kratko kažu d ne znaju o čemu kolege govore.

-Od studenata Pravnog fakulteta bismo očekivali da svoje tvrdnje potkrijepe konkretnim dokazima, a ne da praznom galamom kontaminiraju javni prostor iznoseći niz neistina i insinuacija, priopćeno je.

Povrh navedenoga, u HSPF-u ne smatraju da ni HSPF ni Asocijacija studenata Pravnog fakulteta s Univerziteta Džemal Bijedić trebaju biti moralni policajci koji će pratiti i osuđivati svaki amoralan čin bilo kojeg pojedinca ili organizacije.

“Međutim, kada su naše kolege već otvorile takvu vrstu razgovora, pri tom naglasivši kako barem oni kao studenti Pravnog fakulteta uče kako je potrebno biti legalist, postavljamo nekoliko (retoričkih) pitanja koja sama po sebi otkrivaju mnoge odgovore o dosljednosti kolega iz Asocijacije.

Zašto prethodnih dana niste osudili kršenje trodiobe vlasti i uplitanje izvršne u sudbenu vlast, na što bi studenti Pravnog fakulteta trebali biti posebno osjetljivi, s obzirom na to da je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković veličala osuđenog ratnog zločinca, zapovjednika Trećeg korpusa ARBiH Sakiba Mahmuljina?

Zašto niste osudili jednak pritisak na pravosuđe kad je istoimenog osuđenika veličao ministar obrazovanja HNŽ-a Rašid Hadžović? Smatrate li to poželjnim primjerom za našu djecu?

Zašto niste stali uz studente Mostara, Sarajeva i Banja Luke kada su zajednički osudili protuzakonito imenovanje ambasadorice Mlinarević?

Zašto niste osudili antidemokratsko imenovanje novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva s obzirom na brutalnu diskriminaciju nad svim građanima BiH, odnosno činjenicu da su isti imenovani protivno zakonskim procedurama i bez javnog natječaja?

Zašto niste osudili mijenjanje izborne volje građana Grada Mostara i kriminalno prebacivanje fiktivnih birača na Gradskom području Jug?

I konačno, još jednom pitamo jer je to bio povod vaše reakcije, zašto pravdate, odnosno zašto ne osudite agresivno, nepristojno i anticivilizacijsko miješanje Medžlisa Islamske zajednice Mostar u političke procese?”, pitanja su koja je HSPF postavio Asocijaciji studenata Pravnog fakulteta s Univerziteta Džemal Bijedić.

HSPF kolege s Univerziteta Džemal Bijedić poziva da energiju usmjere u konstruktivnom pravcu.

-Unatoč ovom neutemeljenom napadu i posve nepotrebnoj raspravi, HSPF ostaje privržen načelu međunacionalne suradnje, iskrenog partnerstva i razvijanja dijaloga s ciljem boljeg razumijevanja. Radujemo se budućim aktivnostima i u njima će zasigurno, kao i do sada, uvijek biti mjesta i za naše kolege iz Asocijacije studenata Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, stoga pozivamo kolege da ne trošimo energiju uzalud, već da ju usmjerimo u konstruktivnom pravcu, priopćeno je iz HSPF-a.

Podsjećamo, Asocijacije studenata Pravnog fakulteta s Univerziteta Džemal Bijedić reagirala je na priopćenje HSPF-a u kojem su osudili javni napad Medžlisa Islamske zajednice Mostar na vijećnika koalicije srpskih stranaka “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” Velibora Milivojevića u kojemu su mu predstavnici ove vjerske institucije na krajnje nekorektan način imputirali za koga bi kandidata za gradonačelnika Mostara trebao glasovati.

Studenti prava s “Džemala” kolege politologe sa “Sveučilišta” optužili su i za selektivan pristup kada su u pitanju uplitanja vjerskih institucija u dnevno-politička događanja. Također, optužili su HSPF za šutnju prilikom isticanja, kako kažu “simbola paradržavne tvorevine na javnim institucijama”, a optužili su ih i za javno glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca./R. I/HMS/