Published On: Pet, velj 15th, 2013

HRVATSKI RADIO 1: Ujedinjuju se hrvatske radiopostaje u BiH

SARAJEVO – U Posušju je jučer održan sastanak Inicijativnog odbora za osnivanjem udruge elektronskih medija u BiH koji program emitiraju na hrvatskom jeziku. Na sastanku su bili ravnatelji radiopostaja Kupres, Čapljina, Ljubuški, Herceg-Bosna i Livno, javio je Radio Posušje. Uvodničar sastanka bio je Tomislav Topić, ravnatelj Radio Posušja, koji je zajedno s ravnateljem Radija Široki Brijeg bio inicijator ovoga sastanka. Prisutne kolege pozdravile su ovu inicijativu i dale punu podršku osnivanju udruge.
Za predsjednika Inicijativnog odbora udruge izabran je Mario Marušić, koji je u svom obrazlaganju razloga za osnivanjem ove udruge naveo čitav niz jakih argumenata zbog kojih se vrijedi udružiti. Među njima su nagomilani problemi s kojima se suočavaju mediji, počevši od uvjeta koje treba ispoštivati kako bi se zadržala dozvola za emitiranje, odnosno frekvencija, potpisivanje Ugovora o plaćanju autorskih prava, loše financijske situacije u kojoj se nalazi većina emitera i dr. Osim lakšeg iznalaženja rješenja problema, jedan od važnih razloga za udruživanjem jest i umrežavanje radiopostaja na hrvatskom jeziku i razmjena informacija te pružanje tehničke podrške.
Održavanje utemeljiteljske skupštine najavljeno je za 60-tak dana, a za to vrijeme treba se podrobno pripremiti za sjednicu. Kako bi se što kvalitetnije pripremili ravnatelji su se dogovorili sastati za mjesec dana. Ovoga puta domaćin će biti Radio Čapljina, a sastanak je zakazan za 14. ožujka. Na sastanak se domaćin obvezao pozvati i predstavnike ostalih radiopostaja iz regije, Središnje Bosne i Posavine. Iako ovo nije prvi put da se razgovara o temi udruživanja RTV postaja koje program emitiraju na hrvatskom jeziku, ovo je prvi put da se otišlo korak dalje od same inicijative.
Fena