Published On: Sat, Nov 23rd, 2013

Hrvatski PR stučnjak o Miji Martini: Pokazala je stručno nerazumijevanje okoliša u kojem djeluje

Jučerašnji eksces službenice u Vladi Federacije BiH koja je na svom privatnom facebook zidu objavila profašistički pozdrav, aktualizira pitanje “privatnosti i javnosti” osoba koje obavljaju javne funkcije financirane iz javnih proračuna, piše Radiosarajevo.ba.

Mija Martina Barbarić zaposlenica je Ministarstva okoliša i turizma FBiH kao stručna savjetnica za odnose s javnošću. Barbarićeva se, dakle, bavi PR strukom, djelatnošću koja bi trebala počivati na izvrsnom poznavanju suštine djelovanja medija, kako konvencionalnih (televizija, radio, print), tako i novih (internet, društvene mreže).

“Iskoristila je da svoj patriotizam i svoja privatna razmišljanja stavi na Facebook, a radi u državnoj službi. Radi se o tome da, s profesionalnogj kuta gledišta, osobe koje se bave odnosima s javnošću, nažalost, predstavljaju tvrtku kojom se bave 24 sata. Takve osobe imaju svoj privatni život, ali svaka njihova izjava se povezuje sa institucijom za koju rade. Jednostavno, ona nije smjela, iz etičkih razloga funkcije koju obavlja, staviti to na Faceobok”, rekao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Danijel Koletić, jednan od najcjenjenijih stručnjaka za PR u Hrvatskoj i direktor agencije Apriori komunikacije.

“Čak i da radi u tvornici čarapa kao PR, i u tom slučaju bi se morao o očitovati vlasnik tvornice. Na ovu funkciju došla je po jednom sustavu. Znači – narod je izabrao određenu političku stranku koja je nju potom angažirala, a ona zastupa interese naroda i mora biti neutralna”, decidan je Koletić.

Na upit Radiosarajeva.ba što bi on savjetovao ‘poslodavcu’ Mije Martine Barbarić, Ministarstvu okoliša i turizma, Koletić je odgovorio: ”Ja bih se, kao Ministar, ispričao, a kolegicu bih stavio u proceduru u skladu sa propisima (jer to nije privatna tvrtka). Vaša ministrica je uradila dobar prvi korak, postupila je u skladu sa tenzijama javnog mnijenja. I vi i ja znamo da je Bosna i Hercegovina popriilično specifična. Nažalost, kolegica Barbarić je pokazala svoje stručno nerazumijevanje društvenog okoliša u kojem djeluje”.