Published On: Ned, lis 29th, 2017

ŠTO JE TO PREDSTAVNIČKA DEMOKRACIJA? Hrvatski narod je uz Kataloniju, hrvatski državnici nisu

Nakon što je jučer Andrej Plenković izjavio da je Hrvatska za to da se prijepor između Madrida i Katalonije riješi u okviru ustava Španjolske dijalogom, danas je reagiralo i Ministarstvo vanjskih poslova te iznijelo službeni hrvatski stav po pitanju katalonskog odcjepljenja. Iz priopćenja je jasno da je Hrvatska protiv odcjepljenja Katalonije.

“Republika Hrvatska događaje u Kataloniji drži unutarnjim pitanjem Španjolske te se zalaže za demokratska i mirna rješenja u skladu s europskim vrijednostima.

Republika Hrvatska smatra da proglašenje katalonske neovisnosti nije u skladu sa španjolskim ustavom.

Republika Hrvatska vjeruje da je najbolje rješenje ono temeljeno na dijalogu, uz puno poštovanje vladavine prava i zaštiti prava svih građana koji žive u Kataloniji”, stoji u priopćenju.

“Mi smo već nekoliko puta vrlo jasno kazali da želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida riješe u okviru dijaloga i ustavno-pravnog okvira Španjolske. Želimo da nema nasilja, da postoji dijalog”, rekao je Plenković jučer novinarima.

Dakle, više je nego jasno da je službeni stav hrvatske politike protivan neovisnoj Kataloniji.

Pitanje Katalonije Hrvatima je posebno zanimljivo jer se i sama našla u sličnoj situaciji prije četvrt stoljeća. Iako smo već pisali o tome kako se situacija u Hrvatskoj i Jugoslaviji 1991. godine jasno razlikuje od stanja u Španjolskoj i Kataloniji danas, neke paralele teško je ne primijetiti.

Primjerice, i tada su mnogi, slično kao danas hrvatska vlada u slučaju Katalonije, govorili da je to unutarnje pitanje Jugoslavije. Dok je Vukovar krvario, razvijene su europske zemlje dugo čekale da vide što će se dogoditi. No, odnekud se trebalo krenuti, pa je tada u svjetskim okvirima prilično nebitni Island stao na stranu Hrvatske i dao joj podršku u vidu priznanja. Hoće li netko nešto slično napraviti za Kataloniju?

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x