Published On: Pet, stu 16th, 2018

Hrvatski MUP zaprepašten tvrdnjama Guardiana o zlostavljanju migranata

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) RH u četvrtak je, reagirajući na tvrdnje u britanskom Guardianu koji je objavio članak o zlostavljanju migranata na hrvatskoj granici, ustvrdilo da je zaprepašteno kako se pokušava diskreditirati zaštita granica i hrvatsku policiju povezati sa “zamišljenim paravojnim agenturama”.

“Zaprepašćuje nas da se zaštita državne granice Republike Hrvatske koju obavlja isključivo hrvatska policija pokušava diskreditirati i dovesti u svezu sa zamišljenim paravojnim agenturama koji na granici djeluju pod tajnih znakovljem i pod okriljem noći, a činjenica da se na Domovinski rat referira kao na revolt hrvatskih Srba zaslužuje najvišu osudu”, priopćio je MUP u četvrtak na svojoj internetskoj stranici

Novinar The Guardiana Lorenco Tondo u upitu MUP-u spomenuo je, među ostalim, navodna svjedočanstva migranata o zlostavljanju na hrvatskoj granici uz tvrdnje da “neki od službenika nose paravojne odore sa značkom na kojoj se nalazi mač kojeg drže dvije munje”.

“Prema našim izvorima, neki su od njih pripadnici bojnog poretka hrvatske specijalne policije koji je formiran oko već postojeće zrakoplovne jedinice specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova nakon otvorenog revolta hrvatskih Srba protiv vlade u Hrvatskoj. Prema nekim izvorima, oni su možda još uvijek aktivni kao antiteroristički odred uz bosansku granicu”, stoji u Guardianovom upitu.

MUP je na svojoj internetskoj stranici, uz novinarski upit, obavio i svoj odgovor u kojem se ističe kako “unutar Ravnateljstva policije postoji Zapovjedništvo specijalne policije kao rod hrvatske policije, čiji pripadnici obavljaju poslove iz svog djelokruga. O djelovanju paravojnih agenata koje insinuirate, nemamo nikakvih spoznaja. Naime, u očuvanju hrvatske državne granice sudjeluju isključivo pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske odjeveni u svoje službene odore i s istaknutim službenim znakovljem ovog Ministarstva.

Ono što u Vašem pitanju nazivate ‘otvorenim revoltom hrvatskih Srba protiv Vlade u Hrvatskoj’, je oslobodilački Domovinski rat, koji je uslijedio nakon agresije dijela pobunjenih Srba i bivše JNA na legitimnu i demokratski izabranu hrvatsku vlast. Ministarstvo unutarnjih poslova se i dan danas s najvišim pijetetom sjeća svoja 762 poginula pripadnika, 27 nestalih i preko 3 600 ranjenih u Domovinskom ratu”, stoji u odgovoru MUP-a./Hina/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare