HRVATSKI MINISTAR: Obnovit ćemo željeznicu kroz 10 godina, bit će na razini autocesta

Ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković u Dnevniku Hrvatske televizije izjavio je kako je Hrvatska među tri zemlje u europodručju s najjačim padom inflacije. Opovrgnuo je nagađanja o mogućoj nestašici dizela te najavio nastavak velikih infrastrukturnih ulaganja, osobito u željeznicu.

“I po Eurostatu i po prvim procjenama DZS-a, inflacija pada. Ona je deset mjeseci padala, povećanje se bilježi u kolovozu. Odmah smo išli u pripremu petog paketa mjera za kućanstva i gospodarstvo, a obavili smo i razgovore s trgovcima jer smo zaključili da je bilo neopravdanog dizanja cijena. Rezultat je značajni pad inflacije. Dobro smo reagirali i donijeli dobre odluke”, rekao je Butković.

Na pitanje hoće li inflacija i dalje padati, odgovorio je da su takve procjene i Ministarstva financija i HNB-a. “Trebala bi biti oko tri posto, oko 2 posto i u 2024. Pratit ćemo situaciju. Peti paket mjera vrijedi do kraja ožujka 2024. i, ako će biti potrebno, nastavit ćemo s mjerama. To je najmanje što možemo učiniti za građane i njihov standard”, dodao je ministar.

“Razgovarali smo s upravom INA-e i drugim distributerima. Kada govorimo o gorivu, neće biti nestašica. S druge strane, da danas određujemo cijene goriva, došlo bi do smanjivanja cijene benzina za nekoliko centi, a cijene eurodizela bi ostale iste. Pratimo situaciju na tržištu i, ako dođe do nekontroliranog porasta cijena goriva, vlada će reagirati, ima mehanizme. Ne očekujte bilo kakve udare”, poručio je Butković.

Govorio je i o infrastrukturnim projektima. Istaknuo je da se u Hrvatskoj trenutno realiziraju veliki projekti. Uz probijanje druge cijevi tunela Učka, spomenuo je i ugovor za tunel Kozjak, novi ulaz u Split. Ulaganja su u prometnu infrastrukturu oko 3.5 milijarde eura, poručio je.

Najavio je nastavak velikih ulaganja u sljedećih desetak godina, za što su osigurana sredstva kroz NPPO, kroz novu omotnicu i kroz nacionalna sredstva.

“Najviše će ulaganja biti u željeznicu, sljedećih osam-deset godina obnovit ćemo kompletnu željezničku infrastrukturu na razinu na kojoj je danas u Hrvatskoj autocestovna infrastruktura. To je dobro i za rast gospodarstva i BDP-a. Velike investicije se nastavljaju”, zaključio je Butković. /HMS/