Published On: Sub, ruj 17th, 2016

Hrvatski mediji o odluci Ustavnog suda: Potpuni raskol se događa u BiH, Srpska se ustaje protiv autoriteta države…

ZAGREB – Ustavni sud odbacio zahtjev Republike Srbije pregled ranijoj odluci prema kojoj je Dan Republike Srpske neustavan, a prihvatio je žalbu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića te privremeno zabranio referendum o ovom pitanju.
O toj odluci,  izvještavaju  gotovo svi mediji u susjednoj Hrvatskoj.
Portal “Index.hr” objavio je ovu informaciju s naslovom “Potpuni raskol u BIH: Ustavni sudu  zabranio Republici Srpskoj izlazak na referendumu, Dodik je bijesan.”
Spomenuti portal potom prenosi obrazloženje Ustavnog suda, a zatim skreće pozornost na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će referendum biti održan bez obzira na odluke suda.
U daljnjem tekstu, “Index.hr” citirao je predsjednika Predsjedništva Bakira Izetbegovića koji je izrazio nadu da će Dodik otkazati referendum.
Portal na kraju ističe da je u slučaju referenduma, Ustavni sud može zatražiti od ureda državnog tužitelja BiH za procesuiranje odgovornih za protivljenje njegovim odlukama.
O događajima u BiH i sličnih izvještaja portal “Net.hr“, koji  navodi da je BIH ušla u veliku krizu. Portal prenosi najavu Ustavnog suda, te navodi da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik “prijeti da ga ništa neće zaustaviti”
Kao i “Index.hr”, ovaj portal navodi da su moguće sankcije ukoliko se referendum o Danu Republike održi.
RTL je objavio kratko da je Ustavni sud BiH privremeno zabranio održavanje, i prenio izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, u kojoj on ističe da nije dobro da se kriza dalje produbljuje.
Televizija prenosi riječi hrvatskog člana Predsjednštva BIH  Dragana Čovića da “ne bi dobro bilo dalje stvarati političke napetosti oko nečega što ne zaslužuje bilo kakve političke napetosti”.
Portal “24Sata.hr”, izvijestio je o odlukama Ustavnog suda, prenoseći priopćenje ove institucije. Dalje su kratko prenesene izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>