Published On: Ned, sij 12th, 2014

Hrvatski logoraši u BiH: Bez naknade iz Hrvatske bili bi prisiljeni na egzodus

SUDIONICI Sabora Udruge hrvatskih logoraša Domovinskog rata u BiH, održanog u subotu u Mostaru, upozorili su da bi bili dovedeni na rub egzistencije da im iz Hrvatske ne stižu naknade. dok su bošnjačke predstavnike u vlasti optužili da provode diskriminaciju bivših hrvatskih logoraša i sudjeluju u pokušaju krivotvorenja istine o posljednjem ratu.

“Hrvatskim logorašima u BiH se događa slično onome što sada imamo u Srbiji. Srbija niječe postojanje logora za Hrvate, slično kao i bošnjačke političke elite, makar na čelu resornog ministarstva nije osoba kao u Federaciji koja hrvatske logoraše i pripadnike HVO-a i danas doživljava kao neprijatelje”, rekao je od danas bivši predsjednik udruge hrvatskih logoraša Mirko Zelenika.

Pojasnio je da Hrvatska na temelju međudržavnog ugovora koji je potpisan s BiH isplaćuje naknade hrvatskim logorašima u BiH te da bi bez potpore iz Hrvatske bili prisiljeni na egzodus.

Ministarstvo dostavljalo lažne podatke

Zelenika je naveo kako je ministar branitelja Zukan Helez bošnjačkim stradalničkim udrugama dao novac kao bi tužili Federaciju BiH zbog zatočenja u logorima, dok je to hrvatskim osporio. U procesu dokazivanja zatočavanja pred sudovima to ministarstvo je dostavljalo lažne podatke o tome da protiv Hrvata nisu postojali logori nego zatočenički ili sabirni centri krivotvoreći tako istinu o povijesti posljednjeg rata, ističe Zelenika.

“Za nas to nije ministarstvo nego agentura za progon i šikaniranje… Činili su sve da nam otežaju egzistenciju i onemoguće podnošenje tužbi. Čak je i glavni državni tužitelj Goran Salihović logore okarakterizirao sabirnim centrima”, dodao je Zelenika.

Iz ove udruge najavili su nastavak borbe za dobivanje odšteta zbog zatočenja u ratu te su iskazali očekivanje i da hrvatske stranke i političari snažnije stanu u zaštitu interesa ove populacije.

Na Saboru Udruge hrvatskih logoraša Domovinskog rata u BiH za novog predsjednika udruge izabran je Anđelko Kvesić iz Busovače, a dopredsjednici su Zdenko Šupuković iz Žepča te Jure Kosir iz Širokog Brijega.

Hina