Published On: Fri, Aug 9th, 2013

Hrvatski kanaderi Srbiji će požare gasiti besplatno

ZAGREB – U BiH na području Jablanice požare su ovih dana gasila dva kanadera CL-415 i nakon uspješne akcije gdje su izbavili više od 400 tona vode vratili su se u bazu u Zemuniku.
Troškovi angažmana dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva po dva dana u susjednu državu procjenjuje se na ukupnih 80 tisuća eura. Uskoro bi naši kanaderi mogli i u Srbiju ako stigne poziv iz Beograda. Problem u ovom slučaju jest da bi taj angažman trebao biti besplatan, piše Slobodna Dalmacija.
Valja podsjetiti da je 1991. godine JNA povlačeći se iz baze u Divuljama otela četiri hrvatska kanadera koja je Srbija poslije prodala Grčkoj!
Naime, na nedavnoj sjednici Milanovićeva je Vlada odlučila pokrenuti postupak za sklapanje sporazuma sa srpskom vladom o suradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa. Jedna od stavki jest, piše Slobodna Dalmacija, i pružanje protupožarne zaštite s hrvatskim kanaderima u slučaju velikih požara u Srbiji. Kako sada stvari stoje ta usluga će biti besplatna.
Na upit Slobodne Dalmacije čemu takva velikodušnost koja će skupo koštati hrvatske porezne obveznike iz Vlade su odgovorili: ‘U nacrtu sporazuma, u članku 17. stoji da pružatelj pomoći nema pravo zahtijevati povrat troškova. Također, u istom članku se navodi da će spasilačke postrojbe i pojedinci koji sudjeluju u spašavanju i pružanju pomoći biti pripremljeni za samostalno djelovanje u trajanju od 4 dana. Nakon tog razdoblja, tražitelj pomoći osigurat će spasilačkim postrojbama i pojedincima koji sudjeluju u spašavanju nužna sredstva za njihov rad’.
Stručnjaci navode kako je problem što usluge kanadera Hrvatska ne može naplaćivati jer se radi o komercijalnim uslugama kakve svuda u svijetu pružaju civilni zrakoplovi.
Slobodna se pita kako se nitko iz Vlade nije sjetio kad već dobrosusjedski na račun hrvatskih poreznih obveznika šalje kanadere u pomoć Srbiji, u istom tom duhu dobrosusjedske suradnje od Srbije nisu tražili da nam ponudi besplatne usluge svojih pirotehničara u razminiranju područja čije minske karte ionako posjeduju.