Published On: Sri, lis 31st, 2018

Hrvatski izaslanici otkazuju poslušnost Komšiću: Nek nam se ne obraća, nije nas birao isti narod

”Klub hrvatskih izaslanika nema svog člana Predsjedništva s obzirom da u ovoj instituciji neće sjediti predstavnik hrvatskog naroda, dok pak onaj koji ovu poziciju uzurpira, Klubu se ne može obratiti jer njega i izaslanike tog Kluba nije birao isti narod”, navodi se u priopćenju za javnost Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izaslanici, navode kako ”one  koji se u ovu državu najviše kunu, sasvim selektivno priznaju i provode njene zakone i ustavne odredbe, uključujući i novoizabranog tzv. hrvatskog člana Predsjedništva”, žele podsjetiti na Članak V Ustava BiH koji glasi:

“Član Predsjedništva koji se ne slaže s nekom odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uvjetom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije; ukoliko je tu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član.

Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka””,

 

U priopćenju se navodi kako bi se ”desetine priopćenja i tekstova napisanih od Općih izbora ove godine vezanih za izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH mogli sažeti u jednu od definicija legitimnosti koja kaže da vlast proizlazi iz volje naroda, te da državna vlast vrši volju naroda (jer je narod suveren)”.

”S obzirom na važnost ove institucije i naš dvostruki legitimitet kao i institucionalni odnos koji klubovi ovog Doma imaju sa članovima Predsjedništva BiH, kao Klub hrvatskih izaslanika u Domu naroda PFBIH (onaj dio legitimno izabranih),osjećamo se i više nego pozvanima ali i prije svega dužnima, očitovati spram još jednog teškog kršenja izborne volje hrvatskog naroda”, dodaje se.

Hrvatski izaslanici navode kako se problemi s legitimnim izborom ”upravo najbolje očituju u Domu naroda u kojem bošnjačkim glasovima prema dosadašnjem, neustavnom dijelu Izbornog zakona, bude izabran cijeli bošnjački Klub, Klub ostalih, dio Kluba Srba te barem dio hrvatskog Kluba”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare