Published On: Pon, ožu. 6th, 2017

HRVATSKI INTELEKTUALCI: Neudruženi zločinački poduhvat je također poduhvat. I zločinački je…

Asocijacija hrvatskih intelektualaca “Krug 92” smatra da bošnjačko nacionalno pitanje ne može biti riješeno kao separatno pitanje u Bosni i Hercegovini već jedino i isključivo kao bosanskohercegovačko, u kojem će i Bošnjaci, kao i svi drugi građani i narodi u BiH imati apsolutno ravnopravan položaj na teritoriji cijele države.

To je istaknuo predsjednik Asocijacija hrvatskih nezavisnih intelektualaca “Krug 92” Krsto Kotromanović uoči današnje sesije “Kruga 92” o temi “Bošnjačko pitanje i federalizam”, čiji su uvodničari bili g. Horvat, bivši gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Petar Marić.

Horvat je upozorio da je potrebno izvući iskustva iz neudruženog zločinačkog poduhvata koji je nastao formiranjem Armije BIH, a kasnije i stvaranjem tzv. Republike Bosne i Hercegovine koja u svojim tijelima nije imala predstavnike drugih naroda, te je ukazao na činjenicu da Armija BIH nije učinla ništa da s prostora pod svojom kontrolom zaustavi protjerivanje gotovo pola milijuna BH građana. Kotromanović je dodao da se na tom prostoru vršila priprema agresorskih postrojbi Irana i Saudijske Arabije, te da su organizirani pantball kampovi na živim metama a da tim ljudima koji su korišteni kao paintball mete još nije plaćena nikakva odšteta.Doduše nisu je ni tražili jer su mrtvi naglasio je.

Također, istaknuo je , Krug 92 smatra da bi, uzimajući u obzir stalne priče o ugroženosti pojedinih naroda, danas konkretno bošnjačkog naroda, pred sud javnosti trebalo iznijeti jasne i konkretne činjenice u kom smislu je bošnjački narod ugrožen.

Podsjetio je da su neke nevladine organizacije radile takve analize koju su bile prezentirane nekim europskim vladama, a Marić je danas pozvao ove nevladine organizacije da javnosti predoče svoje podatke, kako bi se“ konačno ta fama o ugroženosti svela na racionalnu mjeru.“

Marić smatra da su u BiH ugroženi građani zato što nisu punopravni kao osobe na teritoriji cijele BiH te zbog toga što “nisu u prilici da ostvare sve elemente ljudskih prava na isti način, na svakom pedlju BiH”.

Komšić je podsjetio na nastanak ideje federalizacije BiH te napomenuo da je nastala početkom 1994. godine, a konačno definirana 6. veljače  na Saboru Bošnjaka BiH, organiziranom tijekom rata u Sarajevu.

– Iza te ideje federalizacije stajale su tada gotovo sve bošnjačke  institucije koje su imale svoja sjedišta u Sarajevu, kao i neke druge institucije i političke stranke iz BiH, ali i Hrvatske.

Značajnim Komšić smatra i to da je većina političkih stranaka iz Hrvatske, čak i veliki dio HDZ-a iz Hrvatske, stajao iza ideje federalizacije.

Za ideju federalizacije rekao je da ne dijeli državu već je decentralizira te da je to fleksibilno uređenje koje danas ima većina europskih zemalja.

– To je praktično uređenje, jer omogućuje da federalne jedinice sa sebe prenose vlast i, ako hoće, određene nadležnosti na državu, ili da država spušta određene nadležnosti na federalne jedinice, koje onda mogu spuštati određeni dio svoje vlasti na lokalne zajednice – pojasnio je.

Suština je, kaže, u tome da su federalne jedinice dio federacije kao države, lojalne su toj državi te da imaju samo one nadležnosti koje im federalna država prenese.

 

 

Komšić tvrdi da federalna koncepcija BiH ima svoj unutrarnji kvalitet te da vašingtonski sporazum nije iskorišten do kraja, jer je Federacija BiH u Washingtonu zamišljena kao federalizacija cijele BiH.

Mašić je napomenuo je da je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predložio Rezoluciju o osudi svih inicijativa za federalizacijom koje vode daljnjim etno-nacionalnim podjelama i jačanju separatističkih tendencija.

– BiH jest potrebna i decentralizacija i regionalizacija, a nipošto, nikako i ni po koju cijenu etnička federalizacija – podvukao je, dodajući da narodi BiH nisu nositelji suvereniteta i da BiH nije nastala kao odluka tri naroda već je historijski država svakog njenog građanina, koji kao pojedinac nosi taj suverenitet.

Još je istakao da etnička prava ne smiju niti mogu ikada biti iznad prava svakog građanina da bude slobodan u svakom dijelu BiH.

Rezoluciji koju je predložio, kaže, nije cilj da “odgovara na bilo čije nedosanjane snove, aspiracije i težnje, a pogotovo ne tzv. Hrvatskog narodnog sabora”, kojeg, kako je rekao, treba tretirati kao i svaku drugu nevladinu organizaciju u BiH.

Mašić smatra da je federalizam, kako ga zagovaraju član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, definitivno put u nestanak države BiH.

Replicirao mu je Marić i kazao da je u krivu , tvrdeći da građansko i etničko nisu i ne smiju biti u koliziji ukoliko se država pravedno organizira. Ne možete voljeti BIH a plašiti jedan narod s pravima druga dva Mašiću i vi ovdje zvučite kao Bošnjak a ne kao građanin. Marić je kazao da narodi BIH jesu nositelji suvereniteta što je najlakše dokazati tako da je BIH nezamisliva ako jedan njen narod odustane od nje. Dovoljno je primjerice da Srbi ili Hrvati napuste institucije BIH, ili pak Bošnjaci  i više nemate državu, g. Mašiću, nemate Dayton, nema ničeg.

Dakle narod jest nositelj suvereniteta. Potom ne treba sotonizirati etnički federalizam ako bi on dao šansu državi da ima građansku vladu i ako bi ujedno smanjio nacionalizme u zemlji.

Naime u takvoj zemlji unutar svakog naroda koji je danas getoiziran u strahu od drugog ili trećeg došlo bi do pluralizaama. Ovako se Bošnjaci bave drugim narodima osim sobom. Srbi i Hrvati također. Bošnjaci su Bošnjaci onoliko koliko su Anti Srbi ili Anti Hrvati. Srb su Srbi onoliko koliko su Anti Bošnjaci. Hrvati su Hrvati onoliko koliko su Anti Bošnjaci ili Anti Srbi. Pojave islamizacije unutar sebe i širenja radikalnih ideja Bošnjaci nemaju  kada rješavati je su skoncetrirani na druge i treće. Isto je  s Hrvatima i Srbima. Pojave ustaštva ili četnikovanja nemaju kada rješavati jer se bave drugima i trećima.

Što mislite koliko bi bio jak SNSD ili HDZ da Hrvati i Srbi imaju pravo konzumacije punog pluralizma bez straha od preglasavanja? Dakle rješene je upravo u etničkim federalnim republikama, kantonima ili provincijamam bez prava na otcjepljenje i to rješenje onda daje šansu za formiranje programske građanske jake državne vlade i države s jednim predsjednikom a to je upravo ono što SDP želi ako se ne varam, dakle u vašem je cilju da podržite etnički federalizam samo ste ili glupi ili zločesti pa to ne želite predložiti.

Babo ti je glup – kazao je Mašić.

Moj babo je doktor znanosti, kazao je Marić, osim toga to bi i vama g. Mašiću morao biti cilj ako želite da se SDP širi van Sarajevskog kantona.

Mašić je na to rekao da ne razumije tu logiku, na što je g. Horvat dodao, da je razumljivo da on, Mašić nešto ne razumije. I da je cijeli problem sarajevske ljevice uglavnom u tome što ona ništa ne razumije premda u zadnje vrijeme svi masovno puštaju brade kako bi izgledali mudriji.

Pokupio foru od Gratza – kazao je Komšić. Ajde jedna pametna  i od tebe dodao je Marić.

– Oni i u zemlji i izvan nje koji to ne vide, da je to super rješenje za BIH, definitivno nisu dobronamjerni prema državi BiH – naglasio je g. Horvat.

Zaključio je da federalizam koji primarno ima etnički kriterij “jeste jedini način za brisanje nacionalisitčkih retorika iz BH stvarnosti i okretanje države ka esencijalnim problemima. Jer onaj dan kada BIH postigne svoj unutarnji dogovor,  formira se kao federacija etničkih republika u njoj prestaje opći trojni nacionalizam, i počinje se stvarati država, zaključio je g. Horvat.

Točno dodao je Marić, dominantni problem BIH jeste troetnički strah jednih od drugih, te uporno kopanje po prošlosti i suočavanje s prošlosti. Mi se moramo suočiti s budućnosti i dogovoriti takvu zemlju koja će postati mirna i poželjna za ulaganje, a sve poratne i ratne teme moraju se zatvoriti na minimalno 50 godina ako želimo da naša djeca imaju budućnost.

Čekaj, vi govorite o društvu u kojem se neće kopati ratne rane i jame? – upitao je Mašić

Upravo tako odgovorili su Marić i Horvat.

Pa vi niste normalni, kazao je Mašić, i pogladio se po bradi.

Napomena: tekst je aktivistička intervencija

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer