Hrvatski i srpski logoraši traže zaštitu za tužiteljicu Vesnu Budimir

herceg_bosna201204141353270Disciplinsko povjerenstvo Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) jučer nije raspravljalo o opozivu zamjenice glavnog tužitelja BiH Vesne Budimir i protiv nje nema nikakvog disciplinskog postupka, rekla je Srni glasnogovornica VSTV-a Marijana Popović.
„Ne vodi se nikakav disciplinski postupak protiv nje niti je pokrenuta disciplinska tužba protiv Vesne Budimir. Nije točna informacija da će danas zasijedati disciplinsko povjerenstvo VSTV-a vezano za opoziv Budimir’’, rekla je jučer Popović, demantirajući informaciju Saveza logoraša Republike Srpske da će disciplinsko povjerenstvo VSTV-a raspravljati o opozivu Vesne Budimir.

Savez logoraša Republike Srpske najavio je da će, ukoliko dođe do opoziva Vesne Budimir, prekinuti svaki vid suradnje sa Sudom i Tužiteljstvom BiH i pozvati sve srpske logoraše da se ne odazivaju na bilo kakve pozive ovih institucija.

Budimir se odvažila za podizanje optužnica u predmetima ratnih zločina nad Srbima u slučajevima „Dobrovoljačka”, „Veliki park”, „Silos”, „Viktor Bubanj” i „Atif Dudaković’”, te je pokrenula slučajeve protiv osoba iz Armije BiH koje su odgovorne za zločine nad Hrvatima u dolini Neretve. Sličan apel je poslan i od koordinacije udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata. Kako nam je rekao Mirko Zelenika, predsjednik Udruge hrvatskih logoraša Domovinskog rata, progon tužiteljice Budimir se mora prekinuti.

– Progon tužiteljice Budimir je pokrenut onoga trenutka kada je počela podizati optužnice za zločine koji vode do vrha Armije BiH. Jasno je kako se ovakvim pritiscima ovi slučajevi žele zataškati. Zbog toga tražimo da se tužiteljica Budimir zaštiti od ovakvih pritisaka kako bi mogla raditi svoj posao profesionalno, rekao je jučer Zelenika.

Dodao je kako logoraši općenito nisu zadovoljni radom Tužiteljstva BiH, ali podizanje optužnice za Trusinu i logore u Jablanici svakako smatraju pozitivnim promjenama.
– Mnogi zločini nad Hrvatima još nisu procesuirani, nadamo se da će se to uskoro promijeniti, poručili su na kraju hrvatski logoraši.