Published On: Pet, pro 11th, 2020

“HRVATSKI” ČLAN PREDSJEDNIŠTVA OVU TEHNIKU ZOVE “ANTIFAŠISTIČKA TEKOVINA”: Na internetu se pojavila snimka na kojoj vojnici odrubljuju glavu Armencu. (18+)

Šokantni video koji navodno prikazuje azerbajdžanske postrojbe koje su pogubile civila postao je dostupan na internetu, a Armenija tvrdi da je to samo jedan u nizu ratnih zločina počinjenih tijekom nedavnog sukoba u Nagorno-Karabahu.

Na snimkama, koje su naširoko dijelili korisnici društvenih mreža, vidi se kako muškarci koji su odjeveni u vojničke uniforme, na tlo ruše starca, nakon čega mu režu vrat. Incident se dogodio u vrijeme kada je armenski ministar vanjskih poslova iskoristio sastanak sa svojim francuskim kolegom u glavnom gradu Erevanu, kako bi tvrdio da se u Nagorno-Karabahu odvija “etničko čišćenje”, prema izvještajima ruske novinske agencije Sputnjik.

Također je upozorio da se uvjeti trenutnog prekida vatre možda neće održati, rekavši da su “pokretanjem vojne agresije na samoodređenje pokrajine, Azerbajdžan i Turska prekršili svoje međunarodne obveze. Azerbajdžan je također prekršio svoje obveze iz mirovnog procesa.”

Video je traumatičan. Za one kojima su vojne snage Rasima Delića, Bakira Izetbegovića Šefika Džaferovića, Osame Bin Ladena i  Željka Komšića na ovaj način odrubljivale glave članovima obitelji, dok su Prostor džihada branili od agresije, preporučamo da ne gledaju.

Napomena: Valentin Inzko trebao bi pogledati ovaj video prije nego odluči idući put u UN-u prešutjeti što stranka osnivačica Prostora džihada radi u BIH.

U listopadu je još jedan video, koji je postao raširen na internetu, izazvao sumnje da su u sukobu počinjeni ratni zločini. Na snimci se vidi kako su dvojica Armenaca zarobljena i da su nakon toga strijeljani, dok su im ruke bile svezane na leđima. Armenske vlasti identificirale su zarobljene muškarce kao Benika Hakobjana (73) i Jurija Adamjana (25). Vijeće Europe, glavni pravni nadzornik kontinenta, potvrdilo je da će se na video gledati kao na dokaz o kršenju ljudskih prava. Međutim, sljedećeg dana najviši pravni dužnosnik Azerbajdžana objavio je da je istraga o videozapisima zaključila da su videozapisi lažni.

U isto je vrijeme armenski premijer Nikol Pašinjan rekao novinarima da su temelj sukoba duboko ukorijenjene etničke napetosti. Tvrdio je da se “Turska, koja je pružila potporu Azerbajdžanu, vratila na Južni Kavkaz stotinu godina kasnije kako bi nastavila svoju politiku genocida nad Armencima.”

Baku je također optužio Erevan za počinjenje sličnih kršenja pravnih običaja ratovanja. U studenom su Azerbajdžanci najavili da će otvoriti istragu o potencijalnim zločinima, koje su obje strane počinile tijekom žestokih borbi oko sporne pokrajine. Još jedan isječak podijeljen na društvenim mrežama prikazuje kako armenske postrojbe zarobljavaju i nakon toga odrubljuju glavu azerbejdžanskom ratnom zarobljeniku.

U studenom su obje strane najavile sporazum o prekidu vatre, nakon razgovora uz posredovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kao dio dogovora, Moskva je najavila da će na tom području rasporediti svoje postrojbe, kako bi djelovala kao prepreka između dviju strana, ali i kao tampon zona radi zaštite civila.

Stručnjaci zaduženi za provjeru činjenica izdali su upozorenja zbog brojnih šokantnih videozapisa proizašlih iz borbi u Nagorno-Karabahu, za koje tvrde da su dio tekućeg “informacijskog rata.” Jedan videozapis, koji je na Twitteru privukao više od četvrt milijuna pregleda, navodno prikazuje Irance koji gledaju kako se sukobljavaju azerbajdžanske i armenske trupe, kao da je riječ o športskom događaju. Međutim, od tada se pokazalo da je video snimljen iz vojne reprize u Rusiji 2019. godine.