Published On: Sri, stu 6th, 2013

Hrvatski carinici ga maltretirali jer nije imao više gotovine

Namjera Sarajlije Elvira Muminovića da prije nekoliko dana vidi trogodišnju kćerkicu koja s majkom živi u Munchenu, propala je nakon što je, prema njegovim riječima, izveden iz autobusa, izmaltretiran te vraćen s hrvatske granice u Slavonskom Brodu.

Razlog, kako kaže Muminović, za njega je više nego apsurdan, jer je u gotovini imao oko 150 eura, dok je ostatak novca, oko 1.500 eura, imao na kartici.

Muminoviću nisu pomogle ni činjenice da je imao povratnu kartu i što mu je putovnica prepuna pečata s granica, koji svjedoče da je bez problema boravio u zemljama Europske unije.

– Kada sam objasnio da mi je novac na kartici, carinik mi je rekao da “oni nisu banka” i da nemam dovoljno novaca za ulazak u EU. S obzirom na to da traže 70 eura po danu, kada sam ga pitao znači li to da sam, u slučaju boravka od 90 dana u Njemačkoj, uz sebe trebao imati 6.300 eura, on mi je rekao da “tako ispada” – kaže razočarani Muminović.

On objašnjava da su još dvojica putnika iz istog autobusa vraćena s granice te da je carinik nakon izvjesnog vremena vozaču naredio da put nastavi bez njih, pod prijetnjom da će “cijeli autobus vratiti u BiH”.

– Da bih se vratio u državu, morao sam potpisati rješenje u kojem je naznačeno da je razlog odbijanja ulaska u Hrvatsku to što nemam dovoljno novca za uzdržavanje – kaže Muminović, koji je slučaj prijavio Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

(Foto: avaz.ba)