Published On: Sub, ruj 3rd, 2016

Hrvatski agent uhićen u Srbiji je Srbin iz Drniša

Uhićeni muškarac optužen za špijunažu je Čedo Čolović (57), časnik u mirovini Vojske tzv. Republike Srpske Krajine, doznaje Večernji list putem izvora iz Beograda. Hrvatskog agenta Srbija je uhitila u petak poslijepodne, navodno dok je bježao u Hrvatsku.
Agent ima državljanstvo Srbije i Hrvatske. Do 1990. godine je živio i radio u Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Srbiji. Optužen je da je godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda te da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine.
Osumnjičenom je određen 48-satni pritvor nakon čega će biti saslušan u nadležnom tužiteljstvu, koje će sukladno svojim ustavnim i zakonskim ovlastima, nastaviti postupak “vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije”, objavljeno je.
Tužiteljstvo je najavilo i da će nakon provedene istrage i utvrđenih činjenica izvijestiti javnost.
Priopćenje tužiteljstva slijedilo je nakon udarne vijesti koju su u petak popodne prenijeli svi beogradski elektronički mediji i portali dnevnog tiska, neslužbeno tvrdeći da je uhićen hrvatski špijun.
Tijekom večeri nije bilo moguće službeno doznati više pojedinosti, ali se u novinarskim krugovima razmjenjuju informacije da je, navodno riječ o umirovljenom časniku bivše JNA, jednom od nekadašnjih zapovjednika Vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine.
Uhićeni je, prema tim neslužbenim informacijama iz medijskih krugova, “Srbin iz Drniša”, nositelj je dvojnog državljanstva, u Srbiju je došao poslije akcije Oluja, a uhićen je nakon što se, navodno, spremao pobjeći u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven.
Jedno od medijskih nagađanja je i da su ga hrvatske obavještajne službe ‘vrbovale’ te da je njihovu ponudu prihvatio u zamjenu za jamstvo da protiv njega u Hrvatskoj neće biti  podignuta optužnica za navodne ratne zločine.
Vijest o uhićenju osumnjičenog za špijunažu bila je udarna u petak navečer u elektroničkim medijima i portalima beogradskog tiska.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>