Published On: Uto, stu 8th, 2016

Hrvatske udruge traže tužbu protiv Izetbegovića zbog ubojstva Leutara

Predsjedništvo zajednice braniteljskih udruženja proizišlih iz Hrvatske Republike Herceg-Bosne pozvalo je danas institucije Hrvatske da preuzmu slučaj ubojstva zamjenika ministra MUP-a FBiH Joze Leutara i pokrenu proces protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na osnovu svjedočenja predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.
“Kada bi imali svoje nacionalne institucije i kada ne bi službeni Zagreb godinama zabijao glavu u pijesak vidjeli bi kako su za ubojstvo Leutara bili optuženi Hrvati na čelu sa generalom Ivanom Andabakom, uvažavajući lažne izjave dokazanog silovatelja i kriminalca Merima Galijatovića. Ali, nikome nije palo na pamet kako je Fahrudin Radončić izravno optužio Bakira Izetbegovića za ubojstvo Leutara, koji je bio i hrvatski državljanin, pa nam nikako nije jasno zašto hrvatska država nije pokrenula proces protiv Izetbegovića na temelju izjava i dokaza kojima raspolaže Radončić”, navodi se u priopćenju hrvatskih boračkih udruženja.
U priopćenju se navodi da je odavno jasno da se počinitelji ubojstva Leutara nikada neće procesuirati na sudu u Sarajevu i stoga misle da bi Hrvatska trebala preuzeti sve ingerencije nad tim slučajem, prenosi Srna.
Iz Predsjedništva hrvatskih braniteljskih udruženja navode da je 7. studenog 1993. godine zapovjednik 4. Korpusa Armije BiH general Arif Pašalić izdao naređenje za rušenje Starog mosta i prilažu dokument koji to potvrđuje.
U priopćenju se napominje da se za rušenje Starog mosta sudi hrvatskim dužnosnicima u Haagu, te pozivaju institucije Hrvatske da otvore istragu o ovom slučaju.
“Međunarodna politika nasjela je na politiku Alije Izetbegovića koji je sebe prikazivao kao apsolutnu žrtvu u BiH i u potpunosti omogućila bošnjačkoj političkoj eliti u Sarajevu političko i pravno nasilje, dvostruka mjerila čija će posljedica biti potpuni egzodus hrvatskog naroda iz BiH”, navodi se u priopćenju.
Hrvatska braniteljska udruženja ocjenjuju da su u BiH ‘sve maske pale i da svako dokazano podmetanje i montiranje optužnica mora doživjeti sudski epilog u Republici Hrvatskoj dok se ne stvore uvjeti da Hrvati u BiH mogu ostvarivati svoja prava i dokazivati svoju nevinost kroz institucije u BiH’.
Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je na svjedočenju u slučaju Nasera Keljmendija pred Osnovnim sudom u Prištini da je za ubojstvo Ramiza Delalića odgovorna bošnjačka državna mafija, a da su ga likvidirali da ‘ne bi otkrio desetak političkih ubojstava’.