Hrvatske firme imaju interes ulagati u BiH


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i predsjednik Državnog ureda za trgovinsku politiku R Hrvatske Denis Čajo potpisali su Dodatni protokol o izmjenama i dopunama Ugovora između BiH i R Hrvatske o poticanju i uzajamnoj zaštiti investicija.
Ministar Šarović izjavio je kako Dodatni protokol ne mijenja osnovne principe Ugovora između BiH i Hrvatske budući da investicije ulagača jedne ugovorne strane na teritoriji druge ugovorne strane ostaju i dalje zaštićene kroz garantiranje pravičnog tretmana, fizičke za
Kako je rečeno izmjena se sastoji u uvođenju ograničenja slobodnog prijenosa novčanih sredstava u vezi s investicijama, koji se garantira Ugovorom i to samo u slučaju da je Europska unija usvojila mjere koje se odnose na ovu oblast. Takve mjere – ograničenje neće trajati duže od šest mjeseci.štite sigurnosti, tretmana najpovlaštenije nacije i nacionalnog tretmana, kao i pravedne nadoknade u slučaju eksproprijacije.
Ministar Šarović je također istaknuo da je interes BiH i nakon 1.srpnja, kada Hrvatska postaje članica EU, da hrvatske kompanije investiraju u BiH uključujući i velike hrvatske brandove koji imaju svoje tržište u BiH i šire.
Dodao je da je BiH potpisivanjem dodatnog protokola na osnovni Ugovor slično uradila kao i u slučaju kada su neke druge zemlje ulazile u članstvo EU, kao što su Češka i Rumunija.
Predsjednik Državnog ureda za trgovinsku politiku R Hrvatske Denis Čajo kazao je kako očekuje da se suradnja dviju prijateljskih i susjednih zemalja razvija i nakon ulaska Hrvatske u EU, te dodao da je cilj Hrvatske da se što prije uklone prepreke za izvoz iz BiH u Hrvatsku a time i u EU i da je Hrvatska spremna pružiti svu podršku u tom procesu.
Ugovor između BiH i R Hrvatske o poticanju i uzajamnoj zaštiti investicija potpisan je 26. velajče 1996. Taj je ugovor izmijenjen Ugovorom koji su dvije zemlje potpisale 23. srpnja 2002. godine, a stupio je na snagu 3. siječnja 2005.godine.