Published On: Sat, May 9th, 2020

HRVATSKA NOTA MAKEDONCIMA: Marka s kartom Hrvatske iz doba nacističke tvorevine pljuska je Hrvatskoj za sve dobro što je uradila za Makedoniju

Hrvatska  je u subotu uručila prosvjednu notu otpravniku poslova Sjeverne Makedonije, nakon što je u toj zemlji izdana poštanska marka s kartom Hrvatske iz doba NDH, ističući da takvi pokušaji povijesnog revizionizma “grubo narušavaju” odnose Zagreba  i Skoplja.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske u prosvjednoj noti kaže da se radi o “pokušaju povijesnog revizionizma” koji “grubo narušava” bilateralne odnose Hrvatske i Sjeverne Makedonije i suradnju i stabilnost čitave regije.

Ministarstvo je izrazilo “najoštriji prosvjed povodom tiskanja i izdavanja poštanske marke na kojoj se nalazi zemljopisna karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske”, te zatražilo da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja te da vlada Sjeverne Makedonije najoštrije osudi taj potez.

Pošta je objavila da je u seriji poštanskih maraka “postavljena pogrešna karta Hrvatske i drugih zemalja regije i da se zbog toga povlači cijela tiraža od 6000 maraka”.

Ta državna tvrtka izrazila je žaljenje zbog greške, navodeći da je cilj bio da se izrazi zahvalnost Hrvatskoj kao predsjedavajućoj zemlji EU-u za podršku koju Zagreb pruža Skoplju.

U hrvatskoj noti se navodi da ministarstvo “objavljivanje takve poštanske marke, i to na Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, shvaća kao neprijateljsku provokaciju usmjerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Hrvatske i kao uvredu za cijeli  hrvatski narod koji je u koncentracijskih logorima te iste NDH stradao u  tisućama kao i drugi narodi koji su bili neprijatelji NDH režima”.

Zezamo se. Notu je Makedoniji poslala Srbija. Pojma nemamo zašto još uvijek nema hrvatske note.