Published On: Ned, ožu 13th, 2022

Hrvatska traži moćni američki protuzračni sustav

Izaslanstvo Ministarstva obrane idući tjedan putuje u Washington. Zahtijevat će da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti jedan od najboljih protuzračnih sustava – MIM-104 Patriot .

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, sljedećeg tjedna u Washington odlazi izaslanstvo Ministarstva obrane koja će s američkim partnerima razgovarati o mogućnosti da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti svoj protuzračni sustav.

U četvrtak je, odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista razgovara li se sa saveznicima o pomoći u tom segmentu, ministar obrane Mario Banožić najavio razgovore o toj temi u Washingtonu sljedećeg tjedna. Prema sugovornicima ovih novina, razgovarat će se i o sustavu Patriot.

Riječ je o sustavu koji je američka vojska nedavno instalirala u Poljskoj u sklopu obrane NATO saveza. Ti američki sustavi nalaze se u Njemačkoj, odakle ih američka vojska razmješta po Europi.

Sustav Patriot sadrži multifunkcijski radar koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, označavanje cilja i predaju komandi za vođenje rakete. Također ima kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila.

Ukupna masa rakete je 1000 kg, a s kontejnerom 1600 kg. Projektil se sastoji od balističke kape, sustava za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sustava za upravljanje. Bojeva glava teška je od 70 do 80 kg, a može biti klasična ili nuklearna. Operativni domet rakete je od 70 do 160 kilometara ovisno o vrsti rakete koja se koristi. Riječ je o iznimno skupom vojnom sredstvu.

Poljska je, primjerice, još 2015. kupila ovaj sustav koji je uključivao dvije bitnice Patriota s IBCS sustavom i raketama PAC-3 MSE. Vrijednost nabave iznosila je oko 4,57 milijardi dolara. Dvije godine kasnije i Rumunjska je kupila ovaj protuzračni sustav s 224 rakete. Ukupna vrijednost ugovora bila je 4,64 milijarde.

Američka vojska ovaj sustav dopremila je prošle godine u bazu Zemunik u sklopu vojne vježbe Astral Knight 21.

Kao trajno i priuštivo rješenje za hrvatsku protuzračnu obranu srednjeg dometa mnogi stručnjaci zagovaraju nabavku norveškog sustava NASAMS. Riječ je o sustavu koji ima integrirani radar MPQ-64 Sentinel dometa 75 km i istovremeno prati 54 cilja, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec, prenijela je Hina.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
2 mjeseci prije

Region na aparatima , respiratornim kineskim

Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
2 mjeseci prije

Hrvatska je najtruhlija zemlja u Europi 🙁 🙁 🙁

U bolnicama nema ni čistih čaršafa ali neki hrvatski mudroser bi kupovao ultra skupe američke PZO igračke – od nepostojeći para 🙁 …

Konačno, tko kaže da nam ovu dronu nisu poslali anglosaksonska goovna 🙁 – pa da nam poslije prodaju i svoj PZO 🙁 ?! Pljuc…

EUHB
EUHB
2 mjeseci prije

Vi stvarno mislite da će nas netko drugi štiti doli mi sami sebe i tu se nema što razmišljati već nabavit tj.kupiti!

Nagib Uzbrdica
Nagib Uzbrdica
2 mjeseci prije

postviti ga kod vukovara da more skidati vrapce po batajnici