HRVATSKA Slikovnica s dvojicom tata stiže u osnovne škole

Hrvatska će uskoro dobiti svoju prvu slikovnicu za istospolne obitelji. Izdavač je udruga Dugine obitelji koja okuplja dvadesetak istospolnih parova s djecom, a ovom slikovnicom, koja iz tiska izlazi 18. siječnja žele objasniti djeci svojih članova, ali i svoj drugoj, da je sasvim u redu imati dvije mame ili dva oca, piše Slobodna Dalmacija.

– U Hrvatskoj već postoje prijevodi stranih izdanja u kojima se spominju obitelji s istospolnim roditeljima, najčešće u opisu različitih vrsta obitelji. Željeli smo napraviti jednu baš za Hrvatsku. Prvih 500 primjeraka podijelit ćemo školama i vrtićima koji su nam se već javili da žele slikovnicu. Najviše ih je iz Zagreba, ali ima ih i iz drugih dijelova Hrvatske – rekao je za Index koordinator udruge Danijel Martinović o slikovnici u čijoj su pripremi, osim njega, sudjelovali Maja Škvorc i Ivo Šegota dok ilustracije potpisuje Borna Nikola Žeželj.

Slikovnica se neće naći u prodaji, a oni koji ne uspiju dobiti svoj primjerak moći će besplatno slikovnicu skinuti sa stranica udruge, a na njima će biti i poseban formular za one koji baš žele tiskano izdanje. Kada ih se dovoljno javi, udruga će tiskati i drugo izdanje. U pripremi su i prijevodi na njemački, engleski, talijanski i francuski jezik.

Vigilare: Hoćete li dozvoliti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole?

Konzervativna udruga Vigilare, između ostalog poznata po agitiranju za zabranu istospolnih brakova što je i učinjeno referendumom 2013.,  je ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak uputila otvoreno pismo u kojem pitaju hoće li dozvoliti ulazak ove slikovnice u vrtiće i škole. Njihovo priopćenje prenosimo ispod.

Poštovana ministrice Divjak,

u javnosti se pojavila informacija da će udruga „Dugine obitelji“ 18. siječnja predstaviti prvu slikovnicu o tzv. istospolnim obiteljima na hrvatskom jeziku. Slikovnicu spomenuta udruga planira donirati vrtićima i školskim knjižnicama diljem Hrvatske.

Budući da smatramo kako je riječ o akciji iza koje se krije jasna političko-ideološka agenda, molimo Vas da nam odgovorite na nekoliko pitanja.

1. Hoćete li dozvoliti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole?

2. Smatrate li da je za hrvatsku djecu dobro da se u odgojno-obrazovnim ustanovama distribuira literatura koja nema odobrenje stručnih tijela?

3. Hoće li ravnatelji moći odbiti ovakvu donaciju i hoće li Vaše ministarstvo stati iza njih u potencijalnim tužbama za „diskriminaciju“?

4. Smatrate li da bi roditelji trebali imati pravo glasa o tome hoće li se njihovo dijete u nastavi služiti ovom slikovnicom?

5. Je li, po Vašem mišljenju, primjereno da udruge civilnog društva samoinicijativno u vrtiće i škole dostavljaju literaturu koju bi se onda potencijalno koristilo u nastavi? Ovo nas pitanje posebno zanima zato što Vigilare također vrijedno radi na odgojno-obrazovnim sadržajima za djecu i mlade koje bismo rado donirali vrtićima i školama diljem Hrvatske.
(Izvor: Slobodna Dalmacija)