Published On: Pet, ruj 13th, 2013

BRKAN SE VRATIJA SA ZASLUŽENOG ODMORA: Hrvatska se pozivom na popis vraća u devedesete

‘Republika Hrvatska trebala bi se prestati miješati u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine jer se ovakvim ponašanjem pridružila perfidnim praksama napada na slobodu izjašnjavanja, koje građani BiH ionako svakodnevno doživljavaju već mjesecima’‘, navodi se u otvorenom pismu Koalicije Jednakopravnost upućenom premijeru Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću i predstojnici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dariji Krstičević.

U pismu upućenom povodom teksta koji je objavljen na službenoj stranici ovog Ureda, a u kojem se Hrvati pozivaju da se odazovu popisu stanovništva u BiH, navodi se kako je riječ o ”nedopustivom ponašanju za državu članicu Europske unije”.

Sporni poziv

‘Zahtijevamo od premijera RH da se javno ogradi od ovakvog postupka, a od Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske da ukloni sporni poziv i uputi ispriku građanima i građankama Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Naime, na internetskim stranicama Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavljen je tekst pod nazivom „Hrvatice i Hrvati, popišite se … Poziv za sudjelovanje u Popisu stanovništva u BiH, 1.-15. listopada 2013.“.

U objavljenom pozivu se navodi da je sudjelovanje u Popisu u Bosni i Hercegovini „moralna, građanska ali i domoljubna obveza“ za „sve Hrvate podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, a koji trenutno žive u Republici Hrvatskoj i u iseljeništvu diljem svijeta“; dalje, navodi se da se na taj način daje „veliki doprinos ravnopravnosti i političkom pozicioniranju hrvatskog naroda kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH“, te da će od rezultata popisa „ zasigurno ovisiti i budući položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini“.

Politika devedesetih

Iz Koalicije Jednakopravnost navode kako je Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio, na istom mjestu, instrukciju za odgovaranje na pitanja o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju, vjeroispovijesti i jeziku na Popisu stanovništva, domaćinstava/kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, u kojoj se navodi da je „posebno važno da se pri popisu u tiskanici (P-1) jasno i pojedinačno izjasnite da ste po nacionalnosti Hrvat, po vjeroispovijesti katolik, da govorite hrvatskim jezikom“. Ova instrukcija ponovljena je i u dokumentu koji je priložen uz tekst poziva.

Koalicija Jednakopravnost navodi kako je nedopustivo da se jedna državna institucija na ovakav način bavi unutarnjim pitanjima susjedne države te da je riječ o ugrožavanju slobode izjašnjavanja i politici iz devedesetih.

‘Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske institucija je Republike Hrvatske i kao takva nema nikakvih ingerencija u odnosu na Popis stanovništva, domaćinstava/kućanstava u Bosni i Hercegovini 2013. godine, a pogotovo nije pozvana da građanima i građankama Bosne i Hercegovine daje instrukcije o tome kako bi se trebali izjasniti o svojoj etničkoj/nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti i materinjem jeziku, što predstavlja udar na slobodu izjašnjavanja koja je zajamčena međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Dodatno, govoriti o popisu stanovništva u susjednoj državi kao o „domoljubnoj obavezi“ i instrumentu za „političko pozicioniranje hrvatskog naroda“ u Bosni i Hercegovini, predstavlja grubo zadiranje u unutarnja pitanja ove države i doprinosi već prisutnoj politizaciji popisnog procesa u Bosni i Hercegovini’‘, navodi se u pismu Koalicije.

Traži se isprika

Dodaje se kako postupci institucija Republike Hrvatske ”više nalikuju politici kakvoj smo svjedočili tijekom ratnih devedesetih godina prošlog stoljeća, nego ponašanju države članice Europske unije, kojoj bi dobri odnosi sa susjedima morali biti prioritet”.

Koalicija, osim što traži da se poziv ukloni s internetskih stranica, traži da se Vlada Republike Hrvatske službeno očituje po ovom pitanju i ogradi od ovakvog ponašanja institucije u svojoj nadležnosti.

Od Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske očekujemo da uputi javnu ispriku povodom objavljivanja Poziva za sudjelovanje u Popisu stanovništva u BiH, 1.-15. listopada 2013.”, navedeno je u pismu.

Bljesak