Published On: Sub, tra. 14th, 2018

Hrvatska se napokon službeno oglasila o napadu u Siriji

Nakon noćašnjeg napada zapadnih sila na mete u Siriji, napokon se i Hrvatska službeno očitovala. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova priopćeno je kako Hrvatska ‘podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji’

‘Republika Hrvatska najoštrije osuđuje i smatra neprihvatljivim korištenje nedopuštenog kemijskog oružja u Siriji kao što je potvrdio Zajednički istražni mehanizam OPCW-a i UN-a, koje predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava, uključujući Konvencije o kemijskom oružju, prenosi T.portal.hr.

Republika Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva. Držimo ključnim ulagati daljnje napore u stvaranje pretpostavki za uspostavu prekida neprijateljstava, pristup humanitarnoj pomoći te pozivamo na dijalog, pokretanje političkog procesa i tranzicije. Sirija i njezini građani su već više od sedam godina izloženi iznimnom nasilju, stalnim grubim kršenjima međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnih humanitarnih načela.

Republika Hrvatska nastavlja pratiti situaciju u Siriji i široj regiji. Smatramo ključnim spriječiti svako daljnje korištenje kemijskog oružja i osigurati zaštitu građanima Sirije. U tom cilju podupiremo Istražnu misiju OPCW-a i nadamo se da će njezin rad biti omogućen kako bi se istražila uporaba kemijskog oružja u Siriji. Republika Hrvatska se zalaže za uspostavu neovisnog istražnog mehanizma u okviru UN-a kojim će se osigurati utvrđivanje odgovornosti za počinitelje’, prioćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer