Published On: Fri, Feb 24th, 2017

Hrvatska se konačno ‘odredila’ o zahtjevu protiv Srbije u BiH

Hrvatska je u petak poduprla stabilnosti BiH i pozvala vlasti susjedne države da odluke donose u institucijama, nakon zahtjeva bošnjačkog člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za revizijom presude međunarodnog suda protiv Srbije za genocid. ‘Uvažavajući pravo BiH na korištenje svih instrumenata međunarodnog prava, Hrvatska ističe važnost očuvanja stabilnosti BiH i potrebu donošenja odluka u okviru institucija, a sukladno ustavnom načelu jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda’, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

‘Zabrinuta zbog moguće destabilizacije, Hrvatska potiče bosanskohercegovačke dužnosnike da se usredotoče na europski i euroatlantski put BiH’, ističe se u priopćenju i dodaje da će BiH biti jedna od tema na predstojećim sjednicama Vijeća za vanjske poslove EU-a i Europskog vijeća.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović apelirala je na političare u BiH da se umjesto na prošlost usredotoče na europski put svoje zemlje i važne odluke donose u institucijama.

‘Poštujući prava svake države, pa tako i BiH, da koristi sve međunarodne pravne instrumente, ipak apeliram na stabilnost BiH kao države i da se tako ključne odluke donose unutar državnih institucija’, izjavila je Grabar-Kitarović novinarima u Slavonskom Brodu, gdje je govorila i o rješavanju problema onečišćenja zraka. ‘Apeliram na sve u BiH da se sjedne, razgovara, usredotoči na europski put BiH, a ne na prijepore iz prošlosti’, istaknula je predsjednica dodajući da će Hrvatska poduprijeti takvo usmjerenje prenosi tportal.hr

Pravni zastupnici bošnjačke strane podnijeli su u četvrtak Međunarodnom sudu pravde (ICJ) Den Haagu zahtjev za revizijom presude iz 2007. kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. Predsjedništvo BiH u četvrtak je trebalo odlučivati o zakonitosti tog zahtjeva, no sjednica je prekinuta bez odluke, da bi potom uslijedile oštre međusobne optužbe Izetbegovića i predsjedavajućeg srpskog člana Mladena Ivanića za rušenje institucija. Hrvatski član Dragan Čović napustio je sjednicu i u petak ocijenio da je odluka Bošnjaka ‘politički pogrešna’.

Dragan Čović, ujedno predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH ocijenio je u petak da kriza izazvana jednostranom predajom zahtjeva za revizijom presude protiv Srbije neće eskalirati u oružani sukob. ‘Mislim da imamo dovoljno političkih alata da (to) izbjegnemo’, odgovorio je Čović na pitanje strahuje li da bi podnošenje zahtjeva za revizijom presude i srpska najava blokada institucija BiH mogla voditi čak i u oružani sukob.

Čović je ipak ocijenio da postoje snage koje bi mogli potaknuti eskalaciju krize, ali ih nije imenovao.

‘Nemojmo biti politički naivni, ovu krizu će koristiti oni koji imaju puno veći utjecaj od našeg kako bi ohrabrili njezino produbljivanje i stvaranje novih odnosa’, rekao je.

Ponekad je potrebna ‘mala iskrica’ da se poremete svi odnosi, rekao je Čović. Pritom je izrazio uvjerenje da će domaći političari, uz potporu međunarodnih dužnosnika, ali i Republike Hrvatske i Srbije pridonijeti stabiliziranju stanja.

Hrvatski član predsjedništva BiH ocijenio je političkom pogreškom odluku Bošnjaka da podnesu zahtjev za revizijom presude iz 2007. ‘Ne može se otići u ime BiH pregovarati i zauzeti stav jednoga naroda. Time pravimo nevjerojatnu političku grešku. To je moj sud’, dodao je hrvatski član Predsjedništva.

Rekao je da se na sjednici Predsjedništva u četvrtak uopće nije želio opredijeliti ‘za’ ili ‘protiv’ srpske ili bošnjačke strane. Ocijenio je da će se u Predsjedništvu BiH uspjeti dogovoriti o tome kako izaći iz krize, kao i u Vijeću ministara, dok će se to teže postići u Parlamentu BiH gdje parlamentarna većina odavno nije jednoglasna.

Na konferenciji za novinare u Mostaru Čović je najavio da će idući tjedan visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini posjetiti BiH ocjenjujući da bi napredak na europskome putu mogao pridonijeti stabiliziranju ukupnih prilika u BiH.

‘Ja ću inzistirati da se ni po koju cijenu ne zaustavi naš put za dobivanje kandidacijskog statusa do kraja godine iako puno stvari govori da to nije realno. Ali ništa realnije nije bilo predati zahtjev pa smo ga predali. To govori da isključivo o nama ovisi, a u EU ima puno onih koji bi pomogli BiH da se priključi kao kandidat za članstvo u istom paketu sa Srbijom i Crnom Gorom’, dodao je Čović.

Hrvatski član predsjedništva BiH je novinarima rekao da je čelništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH odabralo prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koji će biti smjernica za razgovore s predstavnicima drugih naroda i političkih stranaka u zemlji.

Zahtjev Bakira Izetbegovića za reviziju odnosi se na postupak započet još u jeku rata u BiH koja je 1993. podnijela tužbu protiv tadašnje SR Jugoslavije zbog agresije i genocida. ICJ je u veljači 2007. donio presudu po kojoj je počinjen genocid u Srebrenici za koji su odgovorne vojska i policija bosanskih Srba. No, optužbe o odgovornosti bivše SRJ, odnosno današnje Srbije kao njene sljednice, odbačeni su, a vlasti u Beogradu označene su odgovornima samo za propuste u njegovu sprečavanju i kažnjavanju počinitelja koji su se skrivali u Srbiji.