Published On: Sri, ruj 26th, 2018

HRVATSKA: Roditelji maloljetnika koji je pijan motociklom usmrtio 18-godišnjakinju ići će u zatvor?

Otac i majka 16-godišnjaka iz Selina koji je početkom kolovoza vozeći motor u pijanom stanju Jadranskom magistralom u Starigradu usmrtio 18-godišnjakinju iz Našica, vrlo vjerojatno će kazneno odgovarati zbog kaznog djela povrede djetetovih prava, za što je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.
Naime, na temelju dosad obavljenih radnji i provedenih izvida Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je prikupilo određenu količinu dokaznog materijala iz kojeg proizlazi osnovana sumnja da su 46-godišnji otac i 41-godišnja majka ostvarili elemente kaznenog djela protiv svog maloljetnog sina na način da su ga zapustili u svom odgoju.

Podsjetimo, 2. kolovoza u 4.30 sati ujutro 16-godišnjak je vozeći motor KTM 200 kroz Starigrad s 1,8 promila alkohola u krvi uslijed neprilagođene brzine na ravnom dijelu ceste izgubio kontrolu nad vozilom i zajedno s motociklom pao na tlo te proklizao na nogostup uz rub kolnika na kojem je u tom trenutku bila 18-godišnja pješakinja u društvu svoje tri prijateljice.

Motocikl je udario u djevojku koja je zadobila višestruke teške tjelesne ozljede od kojih je neposredno nakon nesreće preminula u zadarskoj bolnici.

Istražni zatvor

U nesreći su lakše ozlijede još zadobile njene dvije prijateljice u dobi od 18 i 16 godina koje su se zaustavile uz cestu pored hotela “Rajna” kako bi jedna od njih kupila pecivo.

Nakon što je bio priveden sucu za mladež Općinskog suda u Zadru, Općinsko državno odvjetništvo je predložilo određivanje istražnog zatvora protiv 16-godišnjaka zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sud je prijedlog prihvatio zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što je prvi slučaj da je maloljetnik zadržan u istražnom zatvoru zbog počinjenja kaznenog djela protiv sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesreće u cestovnom prometu.

Općinski državni odvjetnik u Zadru Ivica Škara potvrdio nam je da su prije nekoliko dan pokrenuli istragu protiv roditelja
16-godišnjaka, ali o detaljima istrage nije mogao ništa reći jer se radi o maloljetnoj osobi.

Kaznene prijave protiv roditelja čija su malodobna djeca skrivila teška kaznena djela u prometu nisu česta pojava u hrvatskom pravosuđu. Rekacija zadarskog općinskog odvjetnika potaknuta je brojnim indicijama objavljenim u javnosti nakon samog događaja, ali i činjenicama otkrivenima tijekom policijske istrage, koji ukazuju na odgovornost roditelja na ponašanje maloljetnog sina koje je dovelo do izazivanja teške prometne nesreće.

Naime, 16-godišnjak je vozio motor za koji nije imao vozačku dozvolu, a vlasnik motora je njegov otac koji, kako smo neslužbeno doznali, također nema vozačku dozvolu za motor, već je motor kupio s namjerom da ga njegov sin koristi. Mladić je očito raspolagao motociklom uz roditeljsku suglasnost iako su znali da nema dozvolu i da u svojim godinama ne smije voziti takav motor i uz vozačku dozvolu.

– Podaci o vozačkoj dozvoli spadaju u skupinu osobnih podataka i nisu javno dostupni. Vlasništvo nad motorciklom ili automobilom nije vezano uz posjedovanje vozačke dozvole – kazao nam je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan kod kojeg nismo mogli provjeriti informacije o navodnim prethodnim prijavama na račun 16-godišnjaka zbog vožnje motora na starigradskom području.

Prema izjavama mještana i onome što je objavljeno na društvenim mrežama nakon tragičnog događaja gotovo svi u Starigradu su znali da 16-godišnjak vozi motor za koji nema dozvolu i da je to radio i prije, kad je bio još mlađi.

Štoviše, nekoliko mještana nam je reklo da su takvi slučajevi bili prijavljivani lokalnoj policiji koja je o svemu tome imala saznanja, ali nikad nije postupala protiv mladića. Kao jedan od mogućig razloga zašto nitko u policiji nije reagirao navode činjenicu da neki bliski članovi obitelji maloljetnika rade u policiji na starigradskom području.

– Informacije o takvim prijavama policija ne iznosi u javnost – odgovorio je naš upit glasnogovornik Elis Žodan.

Nadalje, 16-godišnjaku je nakon nesreće u krvi izmjereno 1,8 promila alkohola, što je razmjernio visoka alkoholiziranost za maloljetnika, a nesreća se dogodila u 4,30 sati ujutro, što govori da roditelji nisu vodili brigu gdje im se dijete nalazi cijelu noć i što radi.

Na zadnjem kotaču

Nakon što se nesreća dogodila, mediji su objavili niz informacija o 16-godišnjaku pozivajući se na njegov profil na društvenim mrežama gdje se godinama ponosno fotografirao na raznim motorima. Neke slike s motorom bile su iz 2011., kad nije imao ni deset godina, a na slikama iz 2016. je prikazan kako vozi motor na zadnjem kotaču.

Mladićev interes ili ljubav prema motorima očito se razvijala uz suglasnost roditelja, što ne znači da su ga smjeli pustiti da upravlja motociklom bez dozvole u alkoholiziranom stanju u vremenu kada maloljetnici ne bi smjeli biti izvan kuće.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare