Published On: Pon, lip 20th, 2016

HRVATSKA POLICIJA: ‘U zadnji tren uvjerili smo Francuze da pošalju specijalce, huligani su spremali invaziju na teren!’

Iznenađujuća je loša suradnja hrvatske i francuske policije koja je očito kumovala eskalaciji nereda na stadionu u St. Etienneu.

Pedesetak huligana planiralo je utrčati u teren i tako prekinuti utakmicu Hrvatske i Češke, no krajnjim naporima hrvatske policije i službi sigurnosti Hrvatskog nogometnog saveza to je spriječeno jer je francuska žandarmerija ispred tribine na kojoj su bili navijači hrvatske reprezentacije postavila kordon. Potvrđeno nam je to službeno iz policije, koja je u posljednji trenutak uvjerila francuske kolege da spriječe upad huligana u teren.

Baklje, koje su unaprijed bile skrivene pod sjedalima, ipak su poletjele na teren.

Danas se zbog toga sastaju tehnički premijer Tihomir Orešković te ministri Vlaho Orepić iAnte Šprlje.

S obzirom na neučinkovitost francuskih organa reda Hrvatska trenutačno razmatra sve mogućnosti da se protiv huligana koji su prekinuli utakmicu i osramotili reprezentaciju te ostale navijače, postupak pokrene u domovini. Jedna od opcija je optužiti ih za povredu ugleda Republike Hrvatske za što hrvatski sudovi mogu izreći i do godinu dana zatvora.

Suditi im u Hrvatskoj

Razmatra se i mogućnost preuzimanja kaznenog progona od francuskih vlasti.

Huligani utakmica Češka Hrvatska

“Za to je potrebno da im u Francuskoj na teret stave kazneno djelo ili prekršaj koji je kažnjiv i kod nas, te da postoje zakonski uvjeti za preuzimanje kaznenog progona”, objašnjeno nam je iz Ravnateljstva policije.

Neučinkovitost francuske policije, za sada, koja još nije postupala prema hrvatskim huliganima, očituje se i u činjenici da još uvijek hrvatskoj policiji nije dostavljena snimka sa stadiona, kako bi se lakše identificirali izgrednici. Ipak, hrvatski istražitelji uspjeli su do sada, kako je već potvrdio i tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, utvrditi identitet određenog broja huligana, od kojih dio dolazi iz Splita, Kaštela, Pule, Vukovara te Osijeka.

Nitko se još nije vratio

Nitko od njih se još nije pojavio na hrvatskoj granici pa se vjeruje da su još u Francuskoj. Nije isljučeno ni da se novi neredi pripremaju za utakmicu Hrvatska-Španjolska.

Kako bi to pokušala spriječiti, hrvatska policija planirala je poslati najmanje 30 svojih “spotera” u Francusku, no domaćini su to dobili. “Ne možemo samoinicijativno slati hrvatske policajce u Francusku, nego to mora biti učinjeno u okviru dogovora s tamošnjim kolegama. A tog dogovora nema”, priznaju nam u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>