Published On: Uto, pro 3rd, 2019

HRVATSKA POLICIJA SE OPET PROVALJUJE: Oteli su nigerijske studente i prebacili ih u BiH!

Ne samo da u RH ulaze ljudi iz BIH koji javno prijete RH predjednici, time dokazujući da RH u suštini nije suvreme država. Nova provaljotka dolazi iz Hrvatske.

Osamnaestogodišnji student Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije doputovao je 12.studenog ove godine u Hrvatsku da bi sudjelovao na petom Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli. Predstavljao je Federalni univerzitet tehnologija Owerri na takmičenju iz stolnog tenisa. Nakon završetka takmičenja, zajedno sa jos četiri kolege, vratio se u Zagreb odakle je trebao 18. studenog letjeti za Istanbul.

Nakon dolaska u Zagreb, s kolegom Eboh Kenneth Chinedu, smjestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.

Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo, kaže za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu.

HODAJ ILI ĆU PUCATI

Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak… Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam zrakoplovom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati, kaže Eboha Kenneth.

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali što da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, su ih odveli u kamp u Velikoj Kladuši.

Od tada su Abia Uchenna Alexandro i Eboha Kenneth Chinedu smješteni u kampu Miral u Velikoj Kladuši.

  • Naše putovnicei sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno sa nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo što da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas, kaže Kenneth Chinedu.

Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM. Za Žurnal su samo kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama, obavijestili organizaciju Vaša prava iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj.

Iz ove organizacije nisu odgovarali na pozive iz redakcije Žurnala.

SNIMALA IH HRVATSKA TELEVIZIJA

Iz Međusveučilišnog sportskog komiteta, organizatora svjetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obaviješteni o slučaju. U razgovoru za Žurnal predstavnik Komiteta Alberto Tanghetti kaže da je bilo ukupno pet sudionika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, te da su svi imali uredne vize.

  • Ta dva studenta su bila na takmičenju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na takmičenje, imali su povratne karte… Na takmičenju ih je snimala hrvatska televizija. U nedjelju 17. 11 putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za Istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to desilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu, kaže Thanghetti. Iz ove organizacije kažu da će nazvati Sveučilište u Puli, obavijestiti MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima.

Nigerijski studenti se nalaze na službenom popisu natjecatelja

U međuvremenu su objavljeni i dokazi da su dvojica studenata doista bili na studentskom natjecanju u Puli.

Portal Total Croatia News je objavio da se imena dvojice studenata – Kenneth Eboh i Uchenna Abia – navedena su na službenim stranicama Svjetskog međusveučilišnog prvenstva na rasporedu natjecanja u stolnom tenisu, baš kao što su i oni sami tvrdili.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare