Published On: Sat, Jul 1st, 2017

HRVATSKA Plenković osudio pokušaj postavljanja ploče Juri Francetiću

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandoković ponovno su osudili namjeru postavljanja ploče Juri Francetiću u Otočcu, a Plenković je istaknuo da je sada vrijeme se da kroz rad Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima i odgovarajuće vremensko razdoblje napravi ono što su učinili i drugi.

“Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, dao je izjavu za medije nakon prvog sastanka koji je bio vrlo kvalitetan, stručnjaci imaju zadatak i u smirenom kontekstu važan posao suočavanja s prošlošću i ostavštinom nedemokratskih režima. To je proces koji u Hrvatskoj nije proveden”, rekao je Plenković, javila je Hina.

Po njegovim riječima, Hrvatska je devedesetih godina prošlog stoljeća bila ugrožena velikosrpskim Miloševićevim projektom, a u tom trenutku politika prvog hrvatskog predsjednika nije bila samo politika pomirbe već i jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske.

“Poanta je da je vrijeme sada da kroz rad jednog takvog vijeća, kroz neko vrijeme, napravimo ono što su učinili i drugi, a što se tiče ploče, naravno da je osuđujemo, to smo rekli već nekoliko puta”, rekao je premijer Plenković odgovarajući na pitanja novinara danas u Dubrovniku, gdje sudjeluje u radu Dubrovnik foruma.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je njegov stav o postavljanju ploče Juri Francetiću jasan i da je o njemu već govorio – da se Hrvatska opredijelila za demokratski put i osuđuje sve totalitarizme.

“Svi simboli i znakovlja povezani s totalitarnim režimima nisu prihvatljivi a što se konkretno tiče ove ploče u Otočcu siguran sam da će policija postupiti sukladno Ustavu i zakonu, te da se ona neće postaviti”, kazao je Jandroković.

Potvrdio je da je antifašizam važan temelj hrvatske države i istaknuo da treba razlikovati ono što se događalo od 1941. do 1945. i ono što se događalo od 1945. do 1990. godine.

“Oni koji se pozivaju na antifašizam a sudjelovali su u komunističkom totalitarizmu, diktaturi pa i zločinima, izgubili su legitimitet da se pozivaju na antifašizam. Nema dileme da ono što se događalo od 1941. do 1945. jest antifašizam, a i na tome počiva moderna hrvatska država, ali to se nikako ne može dovesti u vezu s onim od 1945. do 1990.”, smatra Jandoković.

Policija je izvijestila da je u petak oduzela spomen ploču koju su članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori namjeravali postaviti u Otočcu u čast ustaškom zapovjedniku Juri Francetiću.