Published On: Sri, sij 13th, 2021

Hrvatska: Organizatorima koncerata dodijeljen novac, nekima i po 300 tisuća kuna

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske osiguralo je potporu u iznosu od 5.226.000,00 u sklopu potpore kulturnom i kreativnom sektoru, ugroženom uslijed pandemije. Akcija je provedena skupa s Hrvatskom glazbenom unijom.

Kako stoji na službenim stranicama HGU zaprimljeno su 259 prijave, a odobreno je njih 92 za 166 različitih koncerata.

Kako je vidljivo iz objavljenih podataka najveće potpore u iznosu od 300.000 kuna dobili su Prljavo kazalište, Gibonni, Tony Cetinski i Petar Grašo za svoje koncerte u pulskoj Areni u svibnju i lipnju 2021. Isti iznos dobila je i organizacija koncerta Parnog valjka u zagrebačkoj Areni, koji bi se trebao održati u svibnju.

Dodatnih 125.000 kuna dobili su Prljavo kazalište i Petar Grašo za planirane koncerte u Zadru koji bi se trebali održati u svibnju ili lipnju. Također i Gibonni je dobio dodatnih 125.000 kuna za svoje koncerte u Osijeku, Dubrovniku i Solinu.

Marko Perković Thompson za svoj koncert u Spaladium Areni, koji je planiran sljedeći mjesec, dobio je iznos od 150.000 kuna. Organizatori koncerata Hladnog piva, Darka Rundek & Ekipe, Bare & Majki, Josipe Lisac, Damira Urbana, Tomislava Bralića i klapa Intrade, Leta 3, Massima i 4 Tenora dobili su po 100.000 kuna.

Iznos od 80.000 kuna dobio je dvodnevni festival Antivalentinovo na kojemu bi trebali nastupiti Psihomodopop i Let 3. Podjednak iznos dobili su i Nina BadrićMija Dimšić i Marko Tolja za svoje koncerte na ljetnoj pozornici u Opatiji.

Nešto manji iznos, 70.000 kuna dobit će FIBRA Festival Split i Damir Kedžo. Dodatnih 50.000 kuna dobit će i organizacija koncerta Nine Badrić u Solinu. Također, organizacija koncerta u Slinu za Damira Urban te grupe Silente, Amire Medunjanin, Pipschips&Videoclips, Brkovi, Massima te Mije Dimšić dobiti će spomenuti iznos.

“Zbog velikog broja interesantnih i relevantnih prijedloga, Stručna komisija je bila prinuđena dodjeljivati iznose niže od zatraženih ili smanjivati broj koncerata u odobrenim projektima”, ističu iz HGU.

Također iz HGU su istaknuli i kako spomenuti novac ne ide glazbenicima te da oni od njega neće dobiti ni lipe. Ta sredstva su namijenjena organizaciji koncerata i pokrivanju produkcijskih troškova (najam prostora, tehnike, razglas, rasvjeta, zaštitarska služba, covid mjere, dezinfekcijska sredstva i sl.).

Glazbenici su pristali da svoju zaradu ostvare od prodaje ulaznica, i to u smanjenim koncertnim kapacitetima, čime su pristali da nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih, kako bi dali svoj doprinos spasu djelatnosti koja je, uz turizam i ugostiteljstvo, najviše stradala”, stoji na službenim stranicama HGU.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>