Published On: Uto, stu 16th, 2021

HRVATSKA Od danas obvezne covid potvrde u javnim i državnim ustanovama

Covid potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio covid-19 ili je negativan od utorka postaju obvezne za ulaz u javne i državne ustanove u Hrvatskoj, čime vlasti žele dodatno zaštiti zdravlje građana, potaknuti ih na cijepljenje i osigurati dostupnost zdravstvenog sustava.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao morat će predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, a za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus.

Bez potvrde ili testa ne može se ući u radni prostor

Dužnosnici, službenici i zaposlenici ustanova i tvrtki u Hrvatskoj čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac, a odbiju li se testirati ili pokazati potvrdu neće moći ući u radni prostor.

Covid potvrde se uvode i u škole, ali samo za zaposlenike. Ministar znanosti i obrazovanja RH Radovan Fuchs očekuje u školama određene probleme dok se ne uhoda uvođenje covid potvrda, ali ne i velike poteškoće jer su škole dobile upute Stožera civilne zaštite i dodatne upute Ministarstva.

Potvrde su uz poneki izuzetak obvezne i za sve stranke koje dolaze u službene prostore, ali i druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi.

Primjerice, Fina je u ponedjeljak pozvala korisnike da prilikom ulaska u poslovnice svoju potvrdu predoče zaštitaru, odnosno osobi koju je poslodavac ovlastio za provjeru dokumenata, te ih uputila na mjesta na kojima, prema preporuci HZJZ-a, mogu obaviti testiranja.

HAC je također izvijestio da je svaki posjetitelj obvezan službenoj osobi na ulazu predočiti potvrdu ili drugi dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju covida.

Potvrde se ne primjenjuju na studente u prostorima visokih učilišta, osim ako visoko učilište ne odluči drugačije, učenike u školama i odgojno-obrazovnim ustanovama, na mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu, vrtić ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece te na adolescente s posebnim potrebama i osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe.

Potvrde neće trebati ni osobe koje u poslovnice HZZO-a dolaze podići svoju covid potvrdu, na osobe čija je prisutnost nužna u postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice te na osobe koje imaju kontraindikaciju za cijepljenje, što se dokazuje potvrdom.

Kritike oporbe, biskupa, Milanovića…

Novu mjeru u borbi protiv pandemije koronavirusa kritizirala je oporba ocjenjujući kako je riječ o podjeli na građane prvog i drugog reda. Saborska oporba traži da o epidemiološkim mjerama u Saboru odlučuje sam Sabor, a ne Stožer čijom se odlukom ne može ograničavati saborski mandat.

Na obvezne potvrde blagonaklono ne gleda ni Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije, koje je ocijenilo da se u društvu stvorilo “ozračje određenih pritisaka” na necijepljene i poručilo da cijepljenje mora biti dobrovoljno, bez prisile i uvjetovanja.

Najoštriji u kritici bio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je uvođenje obaveznih covid potvrda nazvao “mahnitanjem bez ikakvih argumenata” i poručio da se građani trebaju cijepiti, ali i da imaju pravo na zaštitu od samovolje.

Zbog covid potvrda već danima dio nezadovoljnih građana prosvjeduje na Markovu trgu i u više hrvatskih gradova, tvrdeći da ih se time diskriminira i da im se ograničavaju slobode.

Premijer RH Andrej Plenković odgovorio im je kako je prosvjedovanje protiv cijepljenja dozvoljeno ali je izrazio nevjericu da u današnje vrijeme netko bira o cijepljenju vjerovati neprovjerenim i tendenciozno lažnim izvorima u odnosu na ono što je istina.

Komentirajući poruku biskupa o cijepljenju, Plenković se pozvao na izjavu pape Franje koji je “bio jasan” i pozvao ljude da se cijepe./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare